Mahkumlara af çıkacak mı? Tutuklu Borçlu affı son durum.. Genel af çıkacak mı


yayincilar/haber-oku/haber-okux60.jpg Kaynak: Haber Oku
Mahkumlara af çıkacak mı? Tutuklu Borçlu affı son durum.. Genel af çıkacak mı

Son dakika .. 2018 yılında af çıkacak mı? Tutuklu Borçlu ve Mahkumlara af çıkacak mı kimleri kapsıyor son durum nedir? Vatandaşlar son dakika af haberlerini araştırıyor. Olası Genel af kimleri kapsıyor? Af çıkacak mı? MHP Lideri Devlet Bahçeli'nin ısrarla talep ettiği 2018 kader mahkumlarına af teklifi kimleri kapsıyor?

Takip Et

MHP’nin af tasarısına ne oldu? MHP'nin, seçim vaatleri arasında yer alan ve "kader mahkumları"nın affını öngören kanun teklifi hazırlıklarında sona geldi. Taslak halindeki teklif 8 maddeden oluşurken, affın kesinlikle FETÖ, PKK ve diğer terör örgütleri ile çocuk istismarı ve kadın cinayetleri mahkumlarını kapsamayacağı bildirildi.MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin genel çerçevesini çizdiği teklif üzerinde, MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız başkanlığındaki partinin hukukçularından oluşan heyet, teklifin taslağını tamamladı. MHP, teklifi yeni yasama dönemi başladığında TBMM'ye sunmayı planlıyor. “Genel ve özel af” çıkarabilme yetkisi, anayasanın 87. maddesine göre TBMM’ye ait ve bunun için Meclis üye tam sayısının beşte 3 çoğunluğunun, yani 600 milletvekilinin 360’ının ‘evet’ oyu vermesi gerekiyor. MHP’nin bu nedenle genel ve özel affı içermeyen, kısmi af şeklinde hazırlanan teklif sunması bekleniyor.

GENEL AF ÇIKACAK MI? SON DURUM NE OLDU?

MHP'nin, seçim vaatleri arasında yer alan ve "kader mahkumları"nın affını öngören kanun teklifi hazırlıklarında sona geldi. Taslak halindeki teklif 8 maddeden oluşurken, affın kesinlikle FETÖ, PKK ve diğer terör örgütleri ile çocuk istismarı ve kadın cinayetleri mahkumlarını kapsamayacağı bildirildi.MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin genel çerçevesini çizdiği teklif üzerinde, MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız başkanlığındaki partinin hukukçularından oluşan heyet, teklifin taslağını tamamladı.

Vatandaşlar af ile ilgili yapılan açıklamaları yakından takip ediyorlar. TBMM Genel Kurulunda, "Vergi ve prim borçlarının yapılandırılması, emeklilere dini bayramlar öncesi ikramiye ödenmesi, imar barışı, üniversitelerden kaydı silinenlere af" gibi düzenlemeleri de içeren kanun tasarısı geçtiğimiz aylarda yasalaşmıştı. Şimdi sırada mahkumlara yönelik af konusu gündemde yerini koruyor.

Teklife ilişkin çalışmalarda toplumsal mutabakatı önceleyen heyet, bu çerçevede Cumhuriyet tarihi boyunca çıkan afları hem içerik hem şekil hem de sonuçları yönünden detaylı inceledi.

Toplam 8 maddeden oluşacak teklifte, FETÖ, PKK ve diğer terör örgütleri ile çocuk istismarı ve kadın cinayetleri mahkumları kapsam dışında tutuldu.

MHP, teklifi yeni yasama dönemi başladığında TBMM'ye sunmayı planlıyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında yapılan AK Parti MYK toplantısı 3 saatin ardından sona erdi. AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik açıklamalar yaptı ve "Gündemimizde bu konu yok. Pozisyonumuzu koruyoruz. Gündemde af yok. İzliyoruz." dedi.

-"Toplumda bir mutabakat oluşmalı"

Yıldız, AA muhabirine yaptığı açıklamada, amaçlarının kader mahkumlarını topluma kazandırmak olduğunu, taslak üzerinde çalışmaların devam edeceğini söyledi.

Bahçeli'nin mayıs ayında genel çerçevesini çizdiği af teklifiyle ilgili çalışmalar doğrultusunda Cumhuriyet tarihi boyunca çıkan 52 affı incelediklerini belirten Yıldız, "Bu 52 affın şekil ve içeriğini inceledim. Heyet olarak bu af ve ceza indirimlerini toplumda bıraktığı olumlu ve olumsuz sonuçlarıyla beraber inceledik. Hatta öyle aflar var ki Erzincan depreminden sonra depremde yararlılık gösteren mahkumlara bile af çıkarılmış." ifadesini kullandı.

Yıldız, 1991 yılında çıkarılan af ile kamuoyunda "Rahşan affı" olarak bilinen ve 1999'da çıkarılan affı anımsattı.

Türkiye'de genel affın şartlarının bulunmadığına değinen Yıldız, "Hazırladığımız teklif taslağının içerisinde ceza indirimi de var, af da var, erteleme de var. Elbette tutuklu ve hükümlünün ailelerini düşünürken, suçtan zarar görenleri, mağdurları gözetmek zorundayız. Bu konuda toplumda bir mutabakat oluşmalı. Bizim suçu meslek edinmiş insanları affetmek gibi bir amacımız yok. 'Kader mahkumu', adı üstünde." dedi.

Yıldız, MHP'nin parlamentodaki çoğunluğunun teklifi çıkarmaya yeterli olmadığını, mutlaka parlamentoda diğer partilerden destek görmesi gerektiğini kaydetti.

Bahçeli, AK Parti'nin "gündemimizde yok" dediği af teklifine ilişkin olarak da "Sonuna kadar arkasındayız" değerlendirmesini yaptı. Çalışmaların olgunlaştığını ve Meclis açıldığında yasa teklifi olarak sunulacağını belirten Bahçeli, diğer partilerle de konunun paylaşılabileceğini ifade etti. Af teklifinin "genel af" değil, infaz sürelerinde değişiklik içerdiğini, genel af gibi algılanmasının doğru olmayacağını kaydeden Bahçeli, "Meclis nasıl karar verirse... Nihayetinde 50 milletvekilimiz var. Toplumsal beklenti ve ihtiyaç oluştu. Bunu dikkate almak lazım" diye konuştu.

MHP Genel Merkezi, af yasa teklifi ile ilgili çalışmalara başladı. MHP’nin, yeni yasama döneminde, Ekim ayı gibi Meclis’e sunmak üzere çalıştığı teklifin, “devlete karşı işlenen suçlar dışındaki suçlara erteleme veya şartlı salıverme şeklinde getirileceği” belirtiliyor.

Devlet Bahçeli af konusunu seçimlerden önce gündeme getirmiş, seçim sonrasında ise yaptığı açıklamada yeni yasama döneminde MHP’nin af konusuna ilişkin teklif vereceğini açıklamıştı. Cezaevinde af bekleyen binlerce mahkum ve bu mahkumların ailesi af konusunda bir adımın atılıp atılmayacağını merak ediyor.

Sayıları 200 binin üzerinde olan tutuklu-hükümlü ve ailelerinin gözü kulağı torba yasada. Yeni torba yasada af çıkması dört gözle bekleniyor. Ceza indirimi, infaz yasasında değişiklik, Denetimli Serbestlik Yasası tutuklu ve hükümlü aileleri tarafından heyecanla bekleniyor.Meclis komisyonunda tartışılan genel af meclis komisyonundan geçti. MHP lideri Devlet Bahçeli, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada "Kader mahkumlarının talihini değiştirebilir, onların elinden tutabilir, zincirlerinden ve zindanlardan onları çekip çıkarabiliriz.Tartışma ve konuşmaya değmez mi? " ifadeleri ile af çağrısında bulunmuştu.

Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin talimatı ile partinin kurmayları Af Yasası Kanun Teklifi için harekete geçtiler. Af Yasası Kanun Teklifini hazırlamaya başlayan MHP'nin yasa teklifini Ekim ayı içerisinde Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne sunması bekleniyor.

MHP Genel Başkan Yardımcısı ve Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı "İnşallah peyderpey bunların gerçekleştiğini de göreceğiz. Daha önceki seçimlerde de vadettiğimizin bir çoğu gerçekleşmiştir. Hele ki bu dönemde MHP kilit bir konumdadır. Yasama faaliyetlerinde daha etkin bir konumdadır. Başta af olmak üzere tüm vaatlerimizi önümüzdeki süreçte gündeme getireceğiz" şeklinde konuştu.

"Ben inanıyorum ki af konusunda da AK Parti ile de görüşüp bir sonuca bağlayacağız" diyen Kalaycı, "Gerekli hazırlığımızı yaptık MHP olarak. Meclis açıldığı zaman gündeme getireceğimiz ilk kanun tekliflerinden birisi olacak. Gerek AK Parti gerek diğer siyasi partilerle görüşme yapıp bu konuyu çözüme kavuşturacağız. Bu bir toplumsal ihtiyaç artık bunun geri dönülmez bir durum söz konusu. Bu konuda ben inanıyorum ki, yönetim mevkisinde bulunanlar da bu konunun farkında. Önümüzdeki süreçte bu konuda düzenleme yapılacağına inanıyorum." dedi.

Son dönemde çocuk istismarı ve cinayetlerin artmasıyla hükümetin daha önce görüşmeyi planladığı kısmi yada genel af yasalarının rafa kalkmasına sebebiyet verdi. Suç oranlarınnı bu denli yüksek olduğu bu dönemde af yasası taleplerine hükümetin ne yanıt vereceği merak ediliyor.

KADER MAHKUMLARINA AF KONUSUNDA SON DURUM;

AF ÇIKACAK MI? Numan Kurtulmuş’tan af yorumu

AKP Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, MHP 'nin seçim vaatleri arasında yer alan ' af'a ilişkin açıklamada bulundu. Milliyet'ten Abdullah Karakuş'a konuşan Kurtulmuş, "Şu anda AK Parti’nin, hükümet partisinin gündeminde af konusu yoktur. Dolayısıyla bizim için değerlendirme dışı olan bir konudur" dedi.

2018’de MAHKUMLARA AF GELİYOR MU ?

Türk Ceza Yasası’nda da yer bulan “tasarlayarak, canavarca hisle veya eziyet çektirerek bir kişinin ölümüne sebebiyet vermek”, “üstsoy veya altsoydan birine, eş veya kardeşe karşı, çocuğa ya da beden veya ruh bakımından kendisini savunamayacak durumda bulunan kişiye karşı, gebe olduğu bilinen kadına karşı, kan gütme ve töre saikiyle adam öldürmeye teşebbüs” suçları, kapsam dışı olacak. Yine terör örgütlerine üye olmakla suçlananlar, çocukları cinsel yönden istismar eden, çocukları kaçırıp kasten öldüren, kadınlara yönelik şiddet uygulayan ve ölüme sebebiyet veren kişiler de “ af kapsamı” dışında tutulacak.

Teklifte “ceza indirimi, kısmi af ve ceza ertelemesi” gibi hükümlerin bulunduğu da belirtiliyor. Bazı suçlarda ise “kamu davası açılması hariç olmak üzere hükmün açıklanmasının geri bırakılması ve davanın ertelenmesi” gibi düzenlemelerin yer alacağına dikkat çekiliyor.

GENEL AF NE ZAMAN ÇIKACAK? 2018

MHP, teklifi yeni yasama dönemi başladığında TBMM'ye sunmayı planlıyor. “Genel ve özel af” çıkarabilme yetkisi, anayasanın 87. maddesine göre TBMM’ye ait ve bunun için Meclis üye tam sayısının beşte 3 çoğunluğunun, yani 600 milletvekilinin 360’ının ‘evet’ oyu vermesi gerekiyor.

MHP’nin bu nedenle genel ve özel affı içermeyen, kısmi af şeklinde hazırlanan teklif sunması bekleniyor.

BU SENE BORÇ AFLARI ÇIKACAK MI?

Çıkacak yeni torba yasasında hüküm giymiş mahkumlar için af konusu yer almadı. Resmi bir açıklama yapılmaması ile birlikte 2018 yılı itibariyle borç afları çıkması bekleniyor. Detayları meclisin açılmasıyla birlikte şekillenecek.

AK PARTİ: GÜNDEMİMİZ AF YOK!

AK Parti'nin MYK'sı sonrasında Parti Sözcüsü Ömer Çelik açıklamalarda bulundu.

Çelik, MHP'nin af önerisiyle ilgili yaptığı açıklamada; "Gündemimizde bu konu yok. Pozisyonumuzu koruyoruz. Gündemde af yok. İzliyoruz." diye konuştu.

MHP'den 8 maddelik af teklifi

MHP'nin seçim vaatleri arasında yer alan ve "kader mahkumları"nın affını öngören kanun teklifi taslağı tamamlandı.

MHP'nin, seçim vaatleri arasında yer alan ve "kader mahkumları"nın affını öngören kanun teklifi hazırlıklarında sona geldi. Taslak halindeki teklif 8 maddeden oluşurken, affın kesinlikle FETÖ, PKK ve diğer terör örgütleri ile çocuk istismarı ve kadın cinayetleri mahkumlarını kapsamayacağı bildirildi.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin genel çerçevesini çizdiği teklif üzerinde, MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız başkanlığındaki partinin hukukçularından oluşan heyet, teklifin taslağını tamamladı.

Teklife ilişkin çalışmalarda toplumsal mutabakatı önceleyen heyet, bu çerçevede Cumhuriyet tarihi boyunca çıkan afları hem içerik hem şekil hem de sonuçları yönünden detaylı inceledi.

Toplam 8 maddeden oluşacak teklifte, FETÖ, PKK ve diğer terör örgütleri ile çocuk istismarı ve kadın cinayetleri mahkumları kapsam dışında tutuldu.

MHP, teklifi yeni yasama dönemi başladığında TBMM'ye sunmayı planlıyor.

"Toplumda bir mutabakat oluşmalı"

Yıldız, AA muhabirine yaptığı açıklamada, amaçlarının kader mahkumlarını topluma kazandırmak olduğunu, taslak üzerinde çalışmaların devam edeceğini söyledi.

Bahçeli'nin mayıs ayında genel çerçevesini çizdiği af teklifiyle ilgili çalışmalar doğrultusunda Cumhuriyet tarihi boyunca çıkan 52 affı incelediklerini belirten Yıldız, "Bu 52 affın şekil ve içeriğini inceledim. Heyet olarak bu af ve ceza indirimlerini toplumda bıraktığı olumlu ve olumsuz sonuçlarıyla beraber inceledik. Hatta öyle aflar var ki Erzincan depreminden sonra depremde yararlılık gösteren mahkumlara bile af çıkarılmış." ifadesini kullandı.

Yıldız, 1991 yılında çıkarılan af ile kamuoyunda "Rahşan affı" olarak bilinen ve 1999'da çıkarılan affı anımsattı.

Türkiye'de genel affın şartlarının bulunmadığına değinen Yıldız, şöyle devam etti:

"Hazırladığımız teklif taslağının içerisinde ceza indirimi de var, af da var, erteleme de var. Elbette tutuklu ve hükümlünün ailelerini düşünürken, suçtan zarar görenleri, mağdurları gözetmek zorundayız. Bu konuda toplumda bir mutabakat oluşmalı. Bizim suçu meslek edinmiş insanları affetmek gibi bir amacımız yok. 'Kader mahkumu', adı üstünde."

Yıldız, MHP'nin parlamentodaki çoğunluğunun teklifi çıkarmaya yeterli olmadığını, mutlaka parlamentoda diğer partilerden destek görmesi gerektiğini kaydetti.

Kaynak: Haber Oku

Youtube Kanalımızı Takip Edin