Google Seçim Anketi de 'Dip Dalga' diyor. İşte son durum


yayincilar/haber-oku/haber-okux60.jpg Kaynak: Haber Oku
Google Seçim Anketi de 'Dip Dalga' diyor. İşte son durum

Google seçim anketi (Google Trends), 24 Haziran'da yapılacak seçimler için 'dip dalgayı' işaret ediyor. Cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce 3 milyonu bulan İzmir mitingi sonrası beklendiği gibi, büyük bir patlama yaparak rakipleriyle arasındaki farkı açtı. İnce'nin Ankara ve Büyük İstanbul Mitingi sonrası puanını daha da yükselteceği tahmin ediliyor. Yine seçim mitinglerine devam eden adaylardan Meral Akşener'in, Google verilerine göre Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı geride bıraktığı görülüyor. İYİ Parti'nin, aynı zamanda MHP' lideri Devlet Bahçeli'nin memleketi de Osmaniye'de MHP'yi geçmesi de dikkat çekiyor.

Takip Et

Türkiye'de tarihi seçimlere birkaç saat kaldı. Sadece Türkiye de değil, bütün dünya merak ediyor: 24 Haziran seçimini kim kazanacak?

Miting meydanlarında cumhurbaşkanı adaylarının da eleştiri oklarını çevirdikleri anket firmaları, 'tahmin oranlarıyla' önceki seçimlerde sınıfta kalmıştı. Şimdi herkes 'en doğru seçim anketi' sorusunun cevabını arıyor. Son yıllarda, Trump-Clinton seçim sonucu, Recep Tayyip Erdoğan-Ekmeleddin İhsanoğlu seçim sonucu, Oscar ödülleri tahmini gibi bir çok seçim ve durumda doğru tahmin sonuçları tarafsız ortaya koyan, Google Trends dikkat çekiyor.

GOOGLE, 24 HAZİRAN İÇİN 'DİP DAGLA' DİYOR

Google Trends verilerine göre Cumhurbaşkanı Adayı Muharrem İnce'nin rakiplerine karşı büyük bir fark attığı görülüyor. 

Google Seçim Anketi dip dalga Muharrem İnce Erdoğan son durum
Google Trends 'dip dalga' verileri - İzmir mitingi sonrası İnce rakipleriyle arsındaki farkı daha da açtı. Muharrem İnce'nin Ankara ve İstanbul mitingleri sonrası enyakın rakibi Cumhurbaşkanı Erdoğan ile arasındaki farkı büyük oranda açacağı tahmin ediliyor. Bu durumda Türkiye, 24 Haziran'da Cumhuriyet tarihinde daha önce hiç görmediği bir seçim sonucuyla karşılaşabilir.

ERDOĞAN AKŞENER'İN DE GERİSİNDE KALDI

Google'ye göre 24 Haziran pazar günü yapılacak olan seçimin bir diğer sürprizi ise, İYİ Parti Lideri ve Cumhurbaşkanı Adayı Merak Akşener'in, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı geride bırakması olacak. Ekşener'in özellikle Gaziantep'te miting alanına giderken belediyeye ait iş makinaları tarafından yolunun kapatılması. Aksaray İl Emniyet Müdürü Karabağ'ın, İYİ Parti ve Meral Akşener'i kastederek söylediği skandal "Bunlar HDP ile aynı yolu yürüyor" sözleri ve son olarak dün, Üsküdar Belediyesi'nin Meral Akşener'in  konuşma yaptığı esnada miting alanın elektriğini kesmesi gibi tatsız olaylar, Akşener'in puanlarını arttırarak Erdoğan'a karşı üstünlük kurmasına büyük oranda etki etti.

Google Seçim Anketi dip dalga Tüm Adaylar
Son 30 güne ait Google arama verilerine göre sıralama, 1. Muharrem İnce, 2. Meral Akşener, 3. Recep Tayyip Erdoğan, 4. Selahattin Demirtaş ve 5. Temel Karamollaoğlu şeklinde bir tablo ortaya çıkıyor.

TÜM BÜYÜK ŞEHİRLERDE MUHARREM İNCE ZAFERİ

Google verilerine göre, tüm siyasi partiler için hayati önem taşıyan ve ortalama olarak seçim sonuçlarını yansıtan büyük şehirler, İnce diyor

Büyük Şehirlerde de Muharrem İnce seçimin galibi
Google Trends 'dip dalga' verileri - İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya ve Adana gibi büyük şehirlerde Muharrem İnce seçimden zaferle çıkıyor. 

MHP'NİN ÇOĞUNLUK OLDUĞU ŞEHİRLER, İYİ PARTİ'YE GEÇİYOR

İYİ Parti Google verilerine göre MHP'li seçmenin çocuğunluk olduğu şehirlerde üstünlük sağlıyor.

İyi Parti Osmaniye, HDP GÜneydoğu
Google Trends 'dip dalga' verilerine göre İYİ Parti, MHP'yi (Cumhur İttifakı) Osmaniye'de siliyor.

Google Trends nedir?

Google arama motorunda aranan kelimelerin istatistiğini ve ülke ve tarih periyotlarına göre trend olarak gösteren bir internet yazılımıdır. Google Trend verileri akıllı bir algoritma sayesinde derlediği için örneğin AKP, Ak Parti veya Adalet ve Kalkınma Partisi gibi aynı anlama gelen üç kelimenin ortak istatistiğini verilere yansıtıyor.

Kaynak: Haber Oku

Youtube Kanalımızı Takip Edin