FED faiz kararını açıkladı: Doların ilk tepkisi...


Haber Oku Kaynak: Haber Oku / Şehir: Genel
FED faiz kararını açıkladı: Doların ilk tepkisi...

Son dakika haberi; ABD Merkez Bankası (Fed) bu gece faiz kararını açıkladı. Fed bugünkü toplantısında beklenildiği gibi gösterge faizini 25 baz puan artırdı. İşte güne hafif düşüşle 3.83 seviyelerinden başlayan doların karara ilk tepkisi...

Takip Et

Uluslararası piyasalar ABD Merkez Bankası (Fed) toplantısına kilitlenmiş durumdaydı. ABD'de merkez bankası Fed'in karar organı Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) iki gün süren politika toplantısını tamamladı.

Fed Başkanı Janet Yellen'in görevinden ayrılmadan önceki son toplantısında açıklanan faiz oranı 25 baz puan artırılarak, yüzde 1,25-1,50 aralığına yükseltildi. Fed toplantısının ardından, politika yapıcıların 2018 yılında üç kez faiz artırımına gidilmesini öngördüğü belirtildi.

Fed tarafından yapılan açıklamada; "Kasırgalarla ilgili dalgalamaların ortalaması alındığında, istihdam artışı sağlam ve işsizlik oranı daha da düştü," denildi ve enflasyonun kısa vadede Fed'in yüzde 2 olan hedefinin altında kalmaya devam edeceği, ancak orta vadede hedef yakınlarında "istikrar" bulacağı kaydedildi.

Amerika Merkez Bankası (Fed) Başkanı Janet Yellen
Amerika Merkez Bankası (Fed) Başkanı Janet Yellen

Açıklamada kilit nokta, Fed'in önceki açıklamasında bahsettiği işgücü piyasasının daha da güçlenmesini beklediği yolundaki söylemine yer vermemesi oldu. Bunun yerine, para politikasının işgücü piyasasının "güçlü kalmasına" yardımcı olacağı söylemine yer verdi. Bu durum, Fed yetkililerinin, işgücü piyasasındaki iyileşmenin yavaşlamasını beklediklerini işaret ediyor.

Fed yeni faiz kararını ise Ocak 2018 açıklayacak. Yeni başkanlı Fed ilk kez Mart 2018'de toplanacak. 

DOLAR NE TEPKİ VERDİ?

Yeni güne hafif düşüşle 3.83 seviyelerinde başlayan dolar, gün içinde 3.85'i aşmıştı. Akşamki Fed kararı öncesi dolar, 3.83 seviyelerinden 3.85'e tekrar yükseldi. Sonrasında ise dolar/TL kuru 3.82 seviyesine kadar gevşedi. Dolar Fed'in faiz kararına ise herhangi bir tepki vermedi.

BEKLENTİLER DE ARTIŞ YÖNÜNDEYDİ

Federal Açık Piyasa Komitesi'den (FOMC) beklentilerini paylaşan Amerikalı ekonomistler, bankanın politika faizini, güçlü istihdam ve büyüme performansına bağlı olarak 25 baz puan artırmasına zaten garanti gözüyle bakıyordu.

FOMC’nin yılın son toplantısında üçüncü kez faiz artışına gitmesini halihazırda fiyatlamış olan piyasalar ise bankanın faiz kararından ziyade gelecek yıla yönelik faiz projeksiyonlarını merakla bekliyordu. Fed enflasyonun yüzde 2 seviyesinde stabilize olmasını hedefliyordu.

Kaynak:

Youtube Kanalımızı Takip Edin