Facebook'un yeni numarası: BFF: Gerçek mi kandırmaca mı?


Haber Oku Kaynak: Haber Oku / Şehir: Genel
Facebook'un yeni numarası: BFF: Gerçek mi kandırmaca mı?

Son haftalarda Facebook üzerinde bir 'BFF' furyası başladı.. ABD’deki seçim kampanyalarında 'veri politikası ihlali' iddialarıyla karşı karşıya kalan, sonrasında milyonlarca üyesinin kişisel bilgilerini çaldıran sosyal medya devi Facebook’ta 'BFF' adı verilen bir yorum akımı başlatıldı. Çoğu sayfa bu kısaltmanın bir güvenlik belirtisi olduğuna dair gönderiler paylaşıyorlar. Peki bu 'BFF' konusu gerçek mi yoksa bir kandırmaca mı? Evet, işin aslında gizli reklam kazançları yatıyor! işte detaylar..

Takip Et

Facebook'ta şu sıralar fırtına gibi BFF yorumu yapılıyor.. Çok üyeli bazı sosyal medya hesapları da bu tür paylaşımları yapıyor ve Facebook platformunda genel toplam hesaba katıldığında yüzbinlerce hatta milyonlarca "BFF" yorumu yapılıyor, aktivite sağlanmış oluyor.. Peki BFF ne anlama geliyor ve gerçeketen güvenlikle alakası var mı?

Bazı sayfalar aşağıdaki gibi gönderiler paylaşarak insanları yorum yapmaya itiyorlar:

Facebook BFF Yorumu nedir?

Bunun gibi yüzlerce sayfa ve binlerce paylaşım var.

Webtekno'nun haberine göre, aslında BFF etiketinin açılımı “Best Friend Forever” yani “Daima En İyi Arkadaş” demek. Kısaca söylemek gerekirse bu durumun güvenlikle hiçbir ilgisi yok. 

Ortada bir yorumla ortaya çıkacak kadar geniş çaplı bir güvenlik ilkesi olsa, Facebook’un fişini çoktan çekerlerdi. Aynı zamanda bir yorumla insanların hesaplarının güvenli olduğunu anlamaları durumu, yaşanan olaylara bakılınca epey uydurma kaçıyor. 

Peki sayfalar neden böyle paylaşımlar yapıyor?

Yaşanan krizlerin tek etkilediği yer Facebook’un hisseleri değil. Sosyal medyada binlerce hatta milyonlarca beğenisi olan etkileşim kurbanı sayfa var. Bu sayfalar, sahipleri için önemli bir gelir kaynağı yaratıyorlar. Çoğunda sayfa dışında yönlendirilebilecek bir internet sitesi, ekstra gelir kaynağı bulunmuyor. Kısaca etkileşim kurbanı olan bu sayfalar, zarar etmemek adına insanları Facebook’un güvenli olduğuna ikna etmeye çalışıyorlar.

Durumdan habersiz kullanıcılar BFF’in ne olduğunu sorgulamadan yorum yapınca, haliyle bu yazı yeşil çıkıyor ve güvenli olduğuna yönelik kanaat getiriyor. Ayrıca normalin çok üstünde yorum etkileşimi elde eden sayfalar da oranlarını yükseltiyorlar. Yükselen etkileşim oranları, daha pahalı reklamları da beraberinde getiriyor.

Facebook, geçtiğimiz yıl süslü etiketlerin kötüye ve bu örnekteki yapay etkileşimler için kullanılmaları hususunda, ilgili sayfalara cezalar uygulayacağını ve etkileşim oranlarını düşüreceğini açıklamıştı. Şirketin “engagement bait” olarak nitelendirdiği bu paylaşımlara devam eden sayfalar sık sık uyarı alıyorlar.

Süslü etiketler, “tebrikler” gibi kelimelerin ve BFF gibi kısaltmaların yanı sıra, pazarlama kampanyası yürütülen Harry Potter gibi filmler için de kullanılıyor. CNNTÜRK

 

Kaynak:

Youtube Kanalımızı Takip Edin