Emeklilikte Yaşa Takılanlar için, Cumhurbaşkanlığından açıklama geldi


yayincilar/haber-oku/haber-okux60.jpg Kaynak: Haber Oku
Emeklilikte Yaşa Takılanlar için, Cumhurbaşkanlığından açıklama geldi

Cumhurbaşkanlığı'ndan emeklilikte yaşa takılanlarla (EYT) ilgili son dakika açıklaması geldi. Bu açıklama üzerine emeklilikte yaşa takılanlar ile ilgili bir çalışma olup olmadığı emeklilikte yaş bekleyen vatandaşlar tarafından araştırılmaya başlandı. İşte Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın'ın emeklilikte yaşa takılanlar ile ilgili yaptığı o açıklama...

Takip Et

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın Emeklilikte Yaşa Takılanlar konusunda yaptığı açıklamada, “Bugün Gündeme Gelmedi”

Yapılan toplantı sonrasında Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın’a emeklilikte yaşa takılanlar hakkında MHP tarafından verilecek olan kanun teklifi soruldu. Kalın bu konunun bugünkü toplantıda gündeme gelmediğini söyledi.

Şu anda hükümetin gündeminde bu konunun olmadığını aktardı. Teklif geldiği zaman, Ekim ayında değerlendirmeye alınacağını söyledi. Ancak böyle bir düzenlemenin maliyeye üreteceği maliyeti de dikkate alacaklarını belirtti.

EMEKLİLİKTE YAŞATAKILANLAR İÇİN TEKLİF NE ZAMAN MECLİSE SUNULACAK?

Emeklilikte yaşa takılanların taleplerini MHP gündemine almıştı. MHP İstanbul Milletvekili Arzu Erdem, EYT’liler için çalışmanın fitilini ateşlemişti. Teklif hazırlandığında ve 1 Ekim’de meclis açıldığında bütün partilerin bu konuda hassasiyet göstererek, problemi çözmek için çabalayacaklarına inandığını ifade etmişti.

TEKLİF SUNULUNCA EMEKLİLİKTE NELER DEĞİŞECEK?

Emeklilik için prim gün sayısını doldurmuş olmasına rağmen emeklilik yaşını tamamlamayanlar emekli olamıyorlar. Emekli olsalar dahi emekli maaşı almaya hak kazanamıyorlar. MHP’nin sunması beklenen teklif kabul edilirse 1999 yılından önce sigortalı olarak çalışmaya başlayanlar koşulları sağlıyorsa emekli olabilecekler. 8 Eylül 1999 öncesi SGK girişi olan kişilerden erkekler 25 yıl, kadınlar 20 yıl çalışınca emekli olabiliyordu. Daha sonra ise hizmet süresi yerine yaş şartı getirildi. Düzenleme yapılırsa yaş yerine yine hizmet süresine bakılarak bu kişiler emekli edilebilecekler.

Emeklilikte Yaşa Takılanlar için, Cumhurbaşkanlığından açıklama geldi
Emeklilikte Yaşa Takılanlar için, Cumhurbaşkanlığından açıklama geldi

TEKLİF YASALAŞIRSA 1999 ÖNCESİ SİGORTALILAR YAŞA TAKILMAYACAK..

Tüketici Başvuru Merkezi (TBM) Sosyal Güvenlik Komisyonu Başkanı Ali Duman, emeklilikte yaşa takılanlar için hazırlanan yeni tasarının yasalaşması durumunda, 1999 yılından önce sigortalı olan yüzbinlerce kişinin, diğer koşulları da sağlamaları halinde, "yaşa takılmadan" emekli olabileceğine dikkat çekti.

TBM Sosyal Güvenlik Komisyonu Başkanı Ali Duman DHA’ya yaptığı açıklamada şöyle konuştu:
"2016 ve 2018 yıllarında TBMM’ye sunulan emeklilikte yaşa takılanlar için hazırlanmış Kanun Teklifine göre, ilk SGK girişi 08.09.1999 ve öncesinde olanlardan, erkek ise 25 yıl zorunlu hizmet süresini ve emeklilik için gerekli prim günlerini tamamlayanlar, kadın ise 20 yıl zorunlu hizmet süresini ve emeklilik için gerekli prim günlerini tamamlayanlar bu haktan faydalanabilecekler.

"Bir başka deyişle, bu teklif Ekim ayında yasalaşırsa, erkek için 1993 yılı Ekim ayından önce ilk kez SGK kapsamında çalışmaya başlayanlar, kadın için 1998 yılı Ekim ayından önce ilk kez SGK kapsamında çalışmaya başlayanlar, gerekli olan 5000 ile 5975 gün aralığındaki hizmet prim günlerini tamamlamışlarsa, bu yasadan yararlanarak üç ay içinde yazılı başvuruda bulunmaları halinde emekli olabilecekler.

"Ülkemizdeki emeklilik yaş şartı mecburiyeti 1999 yılından sonra gelmiştir. Dolayısıyla teklifte gördüğümüz üzere, sadece 1999 yılından önce SGK kapsamına alınanları dikkate almaktadır.

"1999 yılı öncesinde ilk kez SGK kapsamında çalışmaya başlayanlar, o tarihlerde herhangi bir şekilde yaş şartıyla alakalı bir zorunlulukları bulunmadığından, 1999 yılından sonra gelen yaş şartı mecburiyetiyle ciddi mağduriyet yaşamışlardır. Bu teklifin kabulü halinde en azından bu mağduriyetin bir kısmı giderilmiş olacaktır."

Duman, sigortalıların dikkat etmeleri gereken konuları da şöyle anlattı:

-   Kanunun yürürlüğe girmesiyle gereken 20 yıl ve 25 yıl gibi zorunlu hizmet süresini, SGK ilk giriş tarihinden önce askerlik vazifesini yapmış olanlar ve/veya yurtdışında çalışmış olanlar borçlanma yöntemiyle tamamlama hakkına sahip olacaklar.

-   Prim günlerinde eksik olanlar ise doğum, askerlik ve yurtdışı gibi borçlanma yöntemleriyle eksiklerini tamamlama haklarına sahip olacaklardır. Diğer yandan yaş şartı kanunundan önceki emeklilik ile alakalı kanunları incelediğimizde, ilk SGK girişleri 18 yaşından küçük olanların, 18 yaşını doldurduğu tarih SGK ilk girişi olarak kabul edilmektedir.

-   Bu durumda anlaşılıyor ki Kanun Teklifinin aynen kabulü halinde, 1975 Yılı Ekim Ayından önce doğan erkekler ile 1980 Yılı Ekim Ayından önce doğan kadınlar bu Kanundan yararlanarak emekli olabileceklerdir. Kanun Teklifinin değiştirilmesi ya da yeniden düzenlenmesi halinde güncel detaylarını yeniden değerlendireceğiz. DHA

Kaynak: Haber Oku

Youtube Kanalımızı Takip Edin