Eren Erdem hakim karşısında: 22 Yıl Hapsi İsteniyor


yayincilar/haber-oku/haber-okux60.jpg Kaynak: Haber Oku
Eren Erdem hakim karşısında: 22 Yıl Hapsi İsteniyor

Son dakika.. CHP Milletvekili Eren Erdem Twitter hesabından gözaltına alındığını duyurdu. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talebi üzerine İstanbul 35. Ağır Ceza Mahkemesi'nce çıkarılan yakalama kararı doğrultusunda Ankara'da gözaltına alınan ve İstanbul'a getirilen eski CHP Milletvekili Eren Erdem'in, davanın görüldüğü İstanbul Adliyesinde hakim karşısında. Erdem savunmasında "Dokunulmazlığım kalktığından bu yana 38 defa yurtdışına çıktım. Suçlu olsam kaçmayı düşünürdüm belki ama ben suçsuzum neden kaçayım. Eğer Karşı gazetesine FETÖ'den tek kuruş girdiyse özel olarak ben idamımı istiyorum." dedi. Son dakika.. Eren Erdem tutuklandı..

Takip Et

CHP’li Eren Erdem hakkında “silahlı terör örgütüne üye olmamakla birlikte, örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmek”, “gizli tanığı deşifre etmek” ve “soruşturmanın gizliliğini ihlal” suçlarından 9,5 yıldan 22 yıla kadar hapis cezası istemiyle açılan davada yeni bir gelişme yaşandı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, 35. Ağır Ceza Mahkemesi’nde sanık olarak yargılanan Erden Erdem hakkında, kaçma şüphesi nedeniyle yakalama kararı talebinde bulundu.

İLGİLİ HABER

Talebi değerlendiren İstanbul 35. Ağır Ceza Mahkemesi, savcılığın talebini kabul ederek sanık Erdem hakkında yakalama kararı çıkartılmasına, sanığın İstanbul’da yakalandığı takdirde en geç 24 saat içinde mahkeme huzurunda hazır edilmesine, huzura çıkarılmadığı takdirde ise SEGBİS aracılığıyla en yakın Ağır Ceza Mahkemesine sevkinin sağlanarak mahkeme ile irtibata geçilmesine oy birliğiyle karar verdi. Bu karar doğrultusunda, sanık Erdem, Ankara’da bu sabah gözaltına alındı.

DURUŞMA SÜRÜYOR…

Erdem, İstanbul Adliyesi’nde bulunan ve davanın görüldüğü mahkemeye getirildi. Duruşma başladı. Erdem’i Avukat Onur Cıngıl savunuyor. Çok sayıda CHP’li de duruşmayı izliyor.

MAHMUT TANAL İÇİN ARA VERİLDİ

CHP İstanbul milletvekili Mahmut Tanal duruşmada avukat olarak bulunuyor. Tanal duruşmada “Milletvekilliğim bitti tekrar seçildim ama mazbata almadım. Onun için mahkeme heyeti benim bu duruşmada savunma yapmam için bir ara karar alırsa burada Eren Erdem'i savunmak istiyorum” dedim. Mahkeme heyeti bu talebi karara bağlamak için duruşmaya ara verdi.

Heyet duruşmaya avukat olarak katılmak isteyen Tanalın talebini reddetti.

EREN ERDEM’DEN BÜLENT TEZCAN’A TEPKİ
Erdem karar açıklanmadan önce duruşmaya ara verildiği sırada “Bülent Tezcan'a söyleyin bu onun eseridir” dedi.

Eren Erdem hakim karşısında: 22 Yıl Hapsi İsteniyor
Eren Erdem hakim karşısında. Karşı Gazeteye FETÖ'den 1 kuruş girdiyse idamımı isterim

SAVUNMASINI VERİYOR

Erdem’in savunmasına geçildi. Eren Erdem savunmasında “Dokunulmazlığım kalktığından bu yana 38 defa yurtdışına çıktım. Suçlu olsam kaçmayı düşünürdüm belki ama ben suçsuzum neden kaçayım. Eğer Karşı gazetesine FETÖ’den tek kuruş girdiyse özel olarak ben idamımı istiyorum.” dedi.


Erdem savunmasını şu sözlerle sürdürdü “Kaçma şüphesi için açıkça bir şey ifade edeyim isteseydim giderdim. Ama ben ülkemi terk etmem. CHP'nin Parti Meclis'i üyesiyim neden gideyim? Bu dava ülkemizin itibarını zedeliyor. Bana istediğiniz tedbiri koyabilirsiniz. Sadece bir gizli tanığın ifadeleri dışında başka bir şey yok. Tüm hayatım FETÖ ye karşı mücadele ettim. 2012 yılında köşe yazarlığı yaptığım gazetede 600 yazıda FETÖ’yü anlattım. Şimdi benim üzerimden CHP yıpratılmaya çalışılıyor. Bu devlet benim FETÖ’cü olmadığımı biliyor. Tüm samimiyetimle söylüyorum ben hiç kaçmayı düşünmedim. Ben suçlamaları kabul etmiyorum.”

 

25. ve 26. dönem İstanbul CHP Milletvekili Eren Erdem sosyal paylaşım platformu Twitter hesabından gözaltına alındığını duyurdu.

Gözaltı gerekçesini bilmediğini belirten Erdem, “An itibariyle gözaltına alındım. Gerekçemi bilmiyorum. Polisler tarafından evimin önünden gözaltına alındım. Kamuoyunun bilgisine sunarırım” ifadelerini kullandı.

CHP İstanbul Milletvekili Eren Erdem gözaltına alındı
CHP İstanbul Milletvekili Eren Erdem gözaltına alındı

Anadolu Ajansı (AA) haberine göre: FETÖ’nün 17-25 Aralık darbe girişiminde yasa dışı ses kayıtlarını servis ettiği dönemin Karşı gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Erdem hakkında “silahlı terör örgütüne üye olmamakla birlikte, örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmek”, “gizli tanığı deşifre etmek” ve “soruşturmanın gizliliğini ihlal” suçlarından 9,5 yıldan 22 yıla kadar hapis cezası istemiyle açılan davada yeni bir gelişme yaşandı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, 35. Ağır Ceza Mahkemesi’nde sanık olarak yargılanan ve aday gösterilmeyince kaçma girişiminde bulunduğu iddiasıyla havaalanında engellendiği belirtilen Erden Erdem hakkında, kaçma şüphesi nedeniyle yakalama kararı talebinde bulundu.

Talebi değerlendiren İstanbul 35. Ağır Ceza Mahkemesi, savcılığın talebini kabul ederek sanık Erdem hakkında yakalama kararı çıkartılmasına, sanığın İstanbul’da yakalandığı takdirde en geç 24 saat içinde mahkeme huzurunda hazır edilmesine, huzura çıkarılmadığı takdirde ise SEGBİS aracılığıyla en yakın Ağır Ceza Mahkemesine sevkinin sağlanarak mahkeme ile irtibata geçilmesine oy birliğiyle karar verdi.

Bu karar doğrultusunda, sanık Erdem, Ankara’da bu sabah gözaltına alındı.

Erdem’in İstanbul Adliyesi’nde bulunan ve davanın görüldüğü mahkemeye çıkarılması bekleniyor.

DAVANIN GEÇMİŞİ
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, söz konusu soruşturmanın savcılıkça yapılan 3 ihbar sonucunda başlatıldığı ve ardından hepsinin tek dosyada toplandığı belirtildi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nca, Karşı gazetesine yönelik soruşturmada ifadesi alınan gizli tanık “Ayçiçeği” hakkında milletvekili Erdem’in açıklama yaptığı ve bu açıklamaların kapatılan Zaman gazetesi ve Aktif haber sitesinde yayımlanması üzerine suç duyurusunda bulunulduğu anlatılan iddianamede, aynı şekilde milletvekili Erdem’in gizli tanığı ikinci kez deşifre ettiği ve bunun üzerinde de yeniden savcılıkça suç duyurusu yapıldığı aktarıldı.

Savcılığın Karşı gazetesine yönelik gazetenin genel yayın yönetmenliğini yapan Eren Erdem, şüpheli Turan Ababey ve arkadaşlarına ilişkin suç duyurusunda bulunması üzerine soruşturmanın başlatıldığına vurgu yapılan iddianamede, tek sanık olarak yer alan Eren Erdem’in ”silahlı terör örgütüne üye olmamakla birlikte, örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmek”, ”gizli tanığı deşifre etmek” ve ”soruşturmanın gizliliğini ihlal” suçlarından 9,5 yıldan 22 yıla kadar hapisle cezalandırılması talep edildi.

“GAZETEYE SAKSI İÇİNDE GİZLİ BELGE”

İddianamede Karşı gazetesinin sahibi şüpheli Turan Ababey’le Eren Erdem’in Gezi Parkı olayları sırasında tanıştıkları, Ekim 2013’te gazeteyi kurmayı kararlaştırdıkları ve 9 Şubat 2014’te kurulan gazetenin 66 gün sonra ekonomik sıkıntılar sebebiyle yayın hayatına son verildiği anlatıldı.

Şüphelilerin elde ettikleri dokümanların FETÖ’den yargılanan eski emniyet müdürü Yakub Saygılı’dan aldıkları ve bu dokümanları Eren Erdem’e ilettiği belirtilen iddianamede, yapılan tespitlere göre bu dokümanların 3 polis memuru tarafından Karşı gazetesi muhabirleri şüpheli Ufuk Köroğlu ve Emre Erciş'e ulaştırıldığına yer verildi.

Gazetenin bir süre sonra tamamen Eren Erdem’in kontrolüne geçtiği ve yayınlanacak haberlere Erdem’in karar verdiği belirtilen iddianamede, Erdem’in gazetenin sahibi Turan Ababey’e zaman zaman ”Elimde Erdoğan’ı düşürecek belgeler var. Yayınlamamız halinde TUSKON ve cemaatten para alabiliriz.” şeklinde söylemlerde bulunduğu öne sürüldü.

FETÖ tarafından Erdem’e ulaştırılan birçok yasa dışı kayıt ve dokümanın gazetede yayımlandığı belirtilen iddianamede, Erdem'in FETÖ/PDY’nin amaçları doğrultusunda hareket ettiği, basın ve yayın organlarını kullanarak kamuoyu algısı oluşturmaya, böylece hükümeti görevini yapamaz hale getirmeye çalıştığı ifade edildi.

İddianamede beyanlarına yer verilen gizli tanık “Ayçiçeği”, haberlerin bazen CD, bazen dosya kağıdı şeklinde gizli belge olarak geldiğini, bu haberlerin TUSKON’un danışmanlık firmasından, bazen çiçeklerin arasında bazen de saksılara saklamak suretiyle bazen de çikolataların içerisinde CD’lerin gönderildiğini söyledi.

“HABERİ EREN ERDEM, BİZZAT HAZIRLADI”
Karşı gazetesinin sorumlu müdürlüğünü yapan şüpheli Mehmet Bozkurt’un emniyetteki ifadelerine yer verilen iddianamede, Bozkurt, gazetenin yayın hayatına başlamasıyla internet ortamında aynı dönemde “Başçalan” ve benzeri isimler adı altında belirli bir merkezden çıktığı anlaşılan çeşitli ses kayıtlarının yayınlanmaya başladığını söyledi.

Bozkurt, devletin üst düzey yetkililerinin Dışişleri Bakanlığı’nda gerçekleştirdiği toplantıya ilişkin haberin Eren Erdem tarafından bizzat bilgisayarında hazırlandığını anlatarak, ifadesinde, şu beyanlarda bulundu:

“(Eren Erdem) Bunu yaparken de hükümetin Lahey Adalet Divanı’nda yargılanmasını sağlayacak iddialar olduğunu söylemiştir. Bu haberin yayınlanmasına ben dahil bazı arkadaşlar karşı çıkmıştır. Genel yayın yönetmeni olduğu için kendisine direnilmesine ve bana rağmen haberi manşetten bizzat bütün otoritesi ve yetkisini kullanarak ‘Kan lobisi toplantısı’ başlığıyla Sayın Erdoğan, Davutoğlu, Hakan Fidan, Genelkurmay 2. Başkanı ve o zaman Dışişleri Bakanı Yardımcısı olan Feridun Sinirlioğlu’nun resimlerini kullanarak tam sayfa ve son derece provokatif tarzda yayınlatmıştır.”

"22 YILA KADAR HAPİS CEZASI İSTENİYOR"

İddianamede, Eren Erdem’in “silahlı terör örgütüne üye olmamakla birlikte, örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmek”, “gizli tanığı deşifre etmek” ve “soruşturmanın gizliliğini ihlal” suçlarından 9,5 yıldan 22 yıla kadar hapisle cezalandırılması isteniyor.

İddianameyi kabul eden İstanbul 35. Ağır Ceza Mahkemesi, 21 Mayıs’ta sanık Erdem hakkında yurt dışına çıkış yasağı koymuş, ilk duruşmanın da 19 Eylül’de yapılmasına hükmetmişti.

Kaynak: Haber Oku

Youtube Kanalımızı Takip Edin