CHP'den Anayasa ve Başkanlık sistemi atağı


Haber Oku Kaynak: Haber Oku / Şehir: Genel
CHP'den Anayasa ve Başkanlık sistemi atağı

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), Ak Parti ve MHP'nin ortaklaşa değiştirmek için taslak çalışmalarına başladığı yeni anayasa için bir taslak hazırlayarak olmazsa olmazları madde madde derledi. 8 ana başlık üzerine inşa edildiği iddia edilen taslakta kurucu değerlere bağlı kalınması gerektiği önemle vurgulanıyor. Chp ayrıca, başkanlık sistemine karşı da denge unsuru olan cumhurbaşkanlığı ve demoktarik parlamenter sistemi öneriyor

Takip Et

CHP'nin merakla beklenen anayasa taslağının detayları belli olmaya başladı. Anayasa hukukçuları ile bir çalıştay düzenleyen parti yönetimi, hem başkanlık sistemi ve parlamenter sistem konusunda görüş aldı hem de kendi hazırladıkları taslak hakkında bilgi verdi.

"BİR ÜLKENİN REJİMİNİ BİR KİŞİ BELİRLEYEMEZ"

Habertürk TV'nin iddialarına göre CHP anayasa çalışmasını 8 ana başlık üzerinde topladı:

1-) Kurucu değerlere bağlı
2-) Özgürlükçü
3-) Güçlü sosyal devlet öngören
4-) Parlamenter sistemi esas alan
5-) Güçler ayrılığına dayalı
6-) Denge ve denetleme mekanizmaları olan
7-) Güçlü ve bağımsız bir yargı
8-) Özerk kuruluşları güçlendiren

CHP'nin anayasa taslağında, kurucu değerlerin ifadesi olarak nitelendirilen ilk 4 maddenin korunacağı vurgulanıyor. Anayasanın esası ise "özgürlükleri temel alacak" diye açıklanıyor.

Bu kapsamda devleti değil birey ve insan onurunu öne çıkaran, hak ve özgürlükleri koruyan, sivil toplumu güçlendiren ve sivil denetim ile katılım yollarını açan maddelere yer verildi.

'GÜÇLÜ MECLİS' VURGUSU
Güçlü bir sosyal devlet için yolsuzluğa karşı korunma hakkı ve temel gelir hakkı gibi kavramları da anayasaya koyan CHP'nin taslak metninde en dikkat çeken bölüm ise yürütme başlığı. Parlamenter sistemin korunduğu taslakta, "güçlü meclis" vurgusu yapılıyor.

Meclis'i güçlendirmek için torba kanun yasağı, bazı komisyonlarda eşit temsil gibi yeniliklere yer verilen taslakta, başkana karşı da denge unsuru bir cumhurbaşkanı öneriliyor.

CUMHURBAŞKANININ GÖREVİ
Görev tanımı devletin ve milletin birliğini temsil etmek olarak sınırlandırılan cumhurbaşkanının yetkilerinin de sembolik olacağı ifade ediliyor.

Taslak metinde güçler ayrılığının da etkin bir şekilde çalışması için yargının yasama ve yürütmeyi etkin bir şekilde denetlemesi gerektiği vurgulanıyor, denetim sistemine sivil toplum ve özerk kuruluşlar da dahil edilerek "güç zehirlenmesi"nin önüne geçileceği bilgisi yer alıyor.

Kaynak:

Youtube Kanalımızı Takip Edin