CHP'de Anayasa değişikliğine karşı 'Kuvayi Milliye' ruhu


Haber Oku Kaynak: Haber Oku / Şehir: Genel
CHP'de Anayasa değişikliğine karşı 'Kuvayi Milliye' ruhu

CHP'nin basına kapalı gerçekleştirilen grup toplantısı devam ediyor. CHP 'yeni anayasa' gündemiyle toplanacak Genel Kurul'da AKP'nin paketini usülden vurmayı planlıyor. CHP'li vekillerin sık sık Milli Mücadele kelimesini telaffuz ettikleri ve "Meclis'te Kuvayi Milliye mücadelesi vereceğiz" dedikleri öğrenildi. Bu arada Anayasa'da değiştirilmesi önerilen 18 maddenin değişmesi halinde, 51 maddenin değişmesi mümkün oluyor. Yani Anayasa'da 18 madde değil, 51 gizli madde değişmiş olacak. Anayasa'nın ilk 4 maddesi içinde yer alan ve devletin yapısı ve rejimini tanımlayan, Türkiye Cumhuriyeti, Türk Milleti, Türk Bayrağı ibarelerinin de kaldırılmasının planlandığı iddia ediliyor.

Takip Et

AKP ve MHP üzerinde anlaştığı ve komisyonda 3 maddesi tırpan yiyen böylelikle 18 maddeye düşen yeni Anayasa paketi için görüşmeler Meclis Genel Kurulu’nda 14.00’te başlıyor. Teklif en az 330 oyla geçerse 2 ya da 23 Nisan’da referandum bekleniyor. En fazla 15 gün sonra paket Meclis’ten çıkarsa Cumhurbaşkanı onayına gidecek. AKP’nin 316 oyu üzerine MHP’den fire olur, 14 eksikle paket kalırsa siyaseti yeni bir gündem bekleyecek. Bu durumda referandum için planlanan tarihte erken seçim gündeme gelebilecek.

Anamuhalefet partisi CHP’nin izleyeceği yol ise Genel Başkan Kılıçdaroğlu başkanlığında yapılan basına kapalı grup toplantısında masaya yatırıldı. Ortaya atılan ve büyük ölçüde benimsenen bir görüş öncelikle paketin ‘usül yönünden’ anayasaya aykırılığını gündeme getirmek oldu.

İLGİLİ HABER

18 DEĞİL 51 MADDE MÜCADELESİ

AKP’nin, MHP destekli paketi 18 maddeden oluşuyor fakat bu 18 maddeyle Anayasadaki 51 maddede değişiklik yapılıyor. CHP, Anayasa’nın değiştirilmesi için değişecek her maddenin tek tek görüşülmesi gerektiğini dolayısıyla 51 madde değişecek ise bunun 51 maddelik bir paket olarak Genel Kurula gelmesini savunacak. CHP ayrıca AKP’nin 18 maddelik paketinin usül yönünden buna aykırı olduğunu ifade edecek. Buna örnek olarak da daha önce AYM’nin aldığı kararlar gündeme getirilecek.

KUVAYI MİLLİYE TAKTİĞİ

Toplantıda vekillerin hemen hepsinin söz alarak “Genel Kurul’da paketin geçmemesi için elden gelen her şeyin” yapılması gerektiğini vurguladıkları ve sık sık ‘Milli Mücadele ruhu’ cümlesini telaffuz ettikleri öğrenildi.
Vekillerin birbirlerine “Kuvayı Milliye mücadelesi vereceğiz” dedikleri de sızan bilgiler arasında.

KAYNAK: SÖZCÜ

Kaynak:

Youtube Kanalımızı Takip Edin