Ayakkabı Kutusundan servet çıktı: Vazo 86 Trilyona Satıldı


yayincilar/haber-oku/haber-okux60.jpg Kaynak: Haber Oku
Ayakkabı Kutusundan servet çıktı: Vazo 86 Trilyona Satıldı

Kimse beğenmediği için bir ayakkabı kutusunda saklanan antik vazo düzenlenen açık arttırmada değerinin 20 katına satıldı

Takip Et

Vazonun 18. Yüzyıl'da yapıldığı ve Çin'in son imparatorluk hanedanlığı Qing'e ait olduğu ortaya çıktı.

Prestijli müzayede evi Sotheby's tarafından düzenlenen açık arttırmada değerinin 20 katına satılan vazo, firmanın Fransız ayağının bugüne kadar en yüksek fiyattan sattığı parça olarak tarihe geçti.

Asya sanatları uzmanı Olivier Valmier, vazonun Sotheby's Müzayede Evi'ne nasıl ulaştığını, "bu kişi buraya trenle gelmiş, banliyö trenine binmiş ve sonra buraya kadar yürümüş" diyerek şaşkınlıkla anlatıyor.

"Ayakkabı kutusunu açtığımda objenin güzelliği karşısında büyülendim" diyen Valmier vazonun üzerinde 1736-1795 yılları arasında hüküm süren Çin İmparatoru Çianlong’a ait bir damganın bulunduğunu belirtiyor. Üzerinde çeşitli hayvan desenleri bulunan vazo altın işlemeleriyle dikkat çekiyor.

Çok sayıda alıcının büyük ilgi gösterdiği vazonun satışı ise 20 dakikada gerçekleşti. Açık arttırmanın, tek bir parçanın satışı için oldukça uzun sürdüğü kaydedildi.

Antik Vazo 19 Milyon euro2ya satıldı

ALAN KİŞİNİN İSMİ AÇIKLANMADI

Vazoyu satın alan Asya kökenli kişinin adı ise açıklanmadı. Kimliğini açıklamak istemeyen alıcı Çinli bir koleksiyoncu 

Sotheby's'in Asya sanatları uzmanı Olivier Valmier, vazoyu ilk gördüklerinde çok etkilendiklerini ve parçanın gerçek bir sanat eseri olduğunu söyledi.

ÜZERİNDE İMPARATORUN DAMGASI VAR

Olivier Valmier, "Adeta bir Caravaggio eseri bulduk" dedi.

Vazonun üzerinde Çin'de 1736-1795 yıllarında hüküm süren İmparator Çianlong'a ait bir damga bulunuyor.

"PEK SEVMEZDİK"

Aile yadigarı vazoyu evinin çatı katında bulan kişinin ise Sotheby's yetkilileri ile Mart ayında temas kurduğu ve "Vazoyu pek sevmedik. Zaten dedemler de sevmemişti" dediği ortaya çıktı.

Kaynak: Haber Oku

Youtube Kanalımızı Takip Edin