Ankara'da, 70 milyon dolarlık Kaliforniyum maddesi ele geçirildi


Haber Oku Kaynak: Haber Oku / Şehir: Genel
Ankara'da, 70 milyon dolarlık Kaliforniyum maddesi ele geçirildi

Son dakika.. Ankara'da 70 milyon dolarlık nükleer madde operasyonu.. Ankara Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele ekipleri, dünyada sadece ABD ve Rusya’nın ürettiği Kaliforniyum isimli nükleer madde ele geçirdi.

Takip Et

SON DAKİKA.. ANKARA'DA NÜKLEER MADDE OPERASYONU.. DEĞERİ TAM 70 MİLYON DOLAR

Gramı 4 milyon dolar olan madde, füze başlıklarında ve kimyasal silah yapımında kullanılıyor. Ekipler, değeri 70 milyon dolar olan 1 kilo 441 gram madde ele geçirdi. 4 kişi gözaltına alındı.

KALİFORNİYUM MADDESİ NEDİR?

Kaliforniyum maddesinin gramı yaklaşık 4 milyon dolar değerinde. Kaliforniyumun dünyadaki en pahalı ikinci madde ve doğada bulunmayan sentetik bir aktinit olduğu biliniyor. 

İlk kez Şubat 1950'de Kaliforniya Üniversitesi'nin Berkeley'deki laboratuvarında küriyumun alfa parçacıkları (helyum iyonları) ile bombardıman edilmesiyle üretildi. Element, keşfedildiği Kaliforniya Üniversitesi ve Kaliforniya eyaletinin onuruna bu şekilde isimlendirildi.

YÜKSEK RADYOAKTİVİTE İÇEREN BİR ELEMENT

Kaliforniyum, toksiktir ve yüksek radyoaktivite içeren bir elementtir. Bu element, kemiklerde birikerek dokulara zarar verebilir. Ayrıca kandaki alyuvarların oluşumunu engeller veya yapılarını bozar.

Kaliforniyumun son derece radyoaktif, en tehlikeli ve en zararlı izotopu, yüksek oranda nötron yayma özelliği bulunan Cf-252’dir.

Ayrıntılar gelecek...

Kaynak:

Youtube Kanalımızı Takip Edin