Son dakika: Rusya ile Suriye'de ortak devriye başlıyor, İşte 10 madde

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Karadeniz kıyısındaki Soçi kentinde bir araya geldi. Rusya ile Türkiye arasında Suriye'de 10 maddelik yeni bir anlaşma yapıldı. Mutabakata göre her iki ülke Suriye'de ortak devriyelere başlayacak ve bütün YPG unsurları Menbiç ve Tel Rıfat’tan dışarı çıkarılacak.


© Haber Oku

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Devlet Başkanlığı Rezidansı’ndaki baş başa görüşmesi saat 13.28’de başladı.

Görüşmenin basına açık kısmında konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Putin’e teşekkürlerini ileterek, davetin bölgede kritik günlerin yaşandığı sürece fayda sağlayacağına inandığını söyledi.

Rus lider Putin, “Son yıllarda ilişkilerimizin geldiği seviyenin, bugün bölgemizdeki tüm sorunların çözülmesine yardımcı olacağına inanıyorum” derken sözlerini şöyle sürdürdü; “Bölgedeki durumla ilgili çok değişik dinamikler var, bunun bilincindeyiz. İnanıyorum ki bu görüşme ve istişareler çok verimli olacak.”

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ise “Bu davetin faydalar sağlayacağına inanıyorum. Bu vesile ile de tabii ki bu barışın çok daha güçlü şekilde ele alınmasına fırsat sağlayacağız. Görüşmemizin Barış Pınarı Harekâtı’na ciddi katkı sağlayacağına inanıyorum” ifadelerini kullandı.

GÖRÜŞME ÖNCESİ KREMLİN’DEN AÇIKLAMA

Kremlin Sözcüsü Dimitriy Peskov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan arasında gerçekleşecek görüşme öncesi açıklamalarda bulunmuştu.

Peskov, Putin’in Ankara’nın Suriye planlarına ilişkin daha fazla bilgi almak istediğini söyledi.

Rusya lideri Vladimir Putin'in sözcüsü Dimitriy Peskov, iki liderin Suriye konusunda konuşacak çok şeyi olduğunu belirtti

Kremlin Sözcüsü, Moskova Yönetimi'nin ABD ile Türkiye arasındaki karşılıklı sert açıklamaları izlediğini ifade etti.

Almanya'nın uluslararası güçler tarafından kontrol edilen güvenli bölge önerisine ilişkin ise Peskov, ‘yeni fikir' üzerinde çalışacaklarını belirtti.

TOPLANTI SONRASI BASIN AÇIKLAMASI

Erdoğan ve Putin beklenenden uzun süren toplantı sonrası basın açıklamasında bulunuyor;


Putin, “Erdoğan, bana Suriye’deki operasyonu açıkladı. Türklerin endişelerini anlıyoruz. Suriye’nin kuzeydoğusundaki Kürtler arasında kapsayıcı bir diyalog olması gerekiyor. İnsani yardım konusunu da konuştuk. Göçmenlerin geri dönmesi konusunda destek bekliyoruz.”

Erdoğan, “Görüşmede ana konu Suriye’deki gelişmelerdi. Akkuyu ve TürkAkım projelerinde iş birliği sürüyor. S-400 teslimatı da devam ediyor. Suriye konusunda Putin ile çok çaba harcadık. 16 Eylül’de Aanayasa komitesini ilan ettik. Bugün ağırlıklı olarak harekâtı ele aldık. Putin’e harekât ile ilgili kapsamlı bilgi verdik. Barış Pınarı, Suriye’nin toprak bütünlüğünü garanti altına almaktadır. Suriye’nin egemenliğinde gözümüz yoktur. 23 Ekim saat 12 itibariyle 150 saat içinde YPG güvenli bölgeden çıkartılacaktır. Sınırın 10 km derinliğinde Türk-Rus devriyeleri başlayacaktır.”

10 MADDELİK SURİYE MUTABAKATI AÇIKLANDI;

Varılan mutabakatları Türkiye adına Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Rusya adına Dışişleri Bakanı Lavrov okudu.

İşte maddeler;

1- Her iki taraf Suriye’nin toprak bütünlüğünün muhafazasına ve Türkiye’nini milli güvenliğinin korumasına olan bağlılıklarını teyit ederler.

2- Terörizmin tüm şekilleriyle mücadele etmek ve Suriye’deki ayrılıkçı gündemleri boşa çıkarma yönündeki kararlılıklarını vurgularlar.

3- Bu çervçevede Tel Abyad ve Resulayn’ı içine alan 32 kmlik Barış Pınarı alanındaki yerleşik statüko muhafaza edilecektir.

4- Her iki taraf Adana anlaşmasının önemini teyit eder. Rusya mevcut koşullarda Adana anlaşmasının uygulanmasını kolaylaştıracaktır.

5. 23 Ekim 2019, öğlen saat 12.00'den itibaren, Rus askeri polisi ve Suriye sınır muhafızları, Barış Pınarı Harekat alanının dışında kalan Türkiye-Suriye sınırının Suriye tarafına, YPG unsurları ve silahlarının Türkiye-Suriye sınırından itibaren 30 km'nin dışına çıkarılmasını temin etmek üzere girecektir. Bu işlem 150 saat içinde tamamlanacaktır. Aynı saat itibarıyla, mevcut Barış Pınarı Harekat alanı sınırlarının batısı ve doğusunda 10 km derinlikte Kamışlı şehri hariç Türk-Rus ortak devriyeleri başlayacaktır.

6. Menbiç ve Tel Rıfat'tan bütün YPG unsurları silahlarıyla birlikte çıkarılacaktır.

7. Her iki taraf terörist unsurların sızmalarının önlenmesinin temini için gerekli tedbirleri alacaktır.

8. Mültecilerin güvenli ve gönüllü şekilde geri dönüşlerini kolaylaştırmak maksadıyla ortak çalışma yapılacaktır.

9. Bu muhtıranın uygulanmasını gözetmek ve koordine etmek amacıyla müşterek bir denetim ve doğrulama mekanizması ihdas edilecektir.

10. Taraflar Astana Mekanizması çerçevesinde Suriye ihtilafına kalıcı bir siyasi çözüm bulunması amacıyla çalışmalarını sürdürecek ve Anayasa Komitesi'nin faaliyetlerini destekleyecektir.

PYD-YPG ORTADAN KALKMIYOR, SADECE GÜNEYE ÇEKİLİYOR

Putin'in ortak basın toplantısındaki sözleri, terör örgütü uzantısı PYD-YPG'nin tamamen ortadan kaldırılmayacağını, ancak sınırın güney bölgelerine çekileceğini ortaya koydu. Putin, PYD-YPG ‘nin adını anmadan, “Kürtler ile Suriye yönetimi arasında diyalog kurulması gereğinden” bahsetti. Böylece PYD-YPG, ABD himayesinden çıkıp, resmen Rus himayesine girmiş oldu.

KOBANİ VE KAMIŞLI'DAKİ PYD-YPG UNSURLARI NE OLACAK ?

Türk-Rus uzlaşmasında, Membiç ve Tel rıfat'taki tüm PYD-YPG unsurlarının silahlarıyla birlikte bölge dışına çıkarılacakları da ifade edildi. Ancak PYD-YPG'nin “idari merkezleri” konumundaki Kobani/Ayn El Arab ile Kamışlı için benzer bir uygulamadan hiç bahsedilmedi. Hatta mutabakat metnine Türk-Rus ortak devriyeleri için “Kamışlı şehri hariç” (Sınırın 10 km güneyinde kalıyor) ibaresi de konuldu.

Böylece Kobani ve Kamışlı'daki PYD-YPG unsurlarının kent merkezinde bulunmaya devam etmesinin önü açıldı.

 

Analitik veriler için çerezleri kullanmaktayız. Daha Fazla Bilgi