İBB'nin '6 bin yeni taksi' projesine valilik ve bakanlıktan ret

Son dakika haberi.. UKOME toplantısında görüşülen İBB'nin "İstanbul'a yeni 6 bin taksi" teklifi Ulaştırma Bakanlığı ve İstanbul Valiliği temsilcilerinin oylarıyla ikinci kez reddedildi. Kararın ardından açıklama yapan İBB Başkanı İmamoğlu '16 milyon İstanbullu’ya ve binlerce taksi sürücüsü esnafımıza verdiğimiz sözün takipçisiyiz. Doğru, er geç karşılığını bulur' dedi.


© Haber Oku

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin 6 bin yeni taksi projesi teklifi Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ve İstanbul Valiliği temsilcilerinin ret vermesi nedeniyle oy çokluğuyla reddedildi.

"TALİMAT ÖYLE GELDİ MESAJLARDAN GÖRÜYORUM"

Konuya ilişkin açıklama yapan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, oylamanın ardından, “Talimat öyle geldi, mesajlardan görüyorum" dedi.

'RET KARARI TEKLİFİN TEKRAR GELMESİNE MANİ DEĞİL'

İmamoğlu, sosyal medya hesabından yaptığı bir diğer açıklamada ise, "İstanbul'un talebi olan yeni taksi sistemi, talimatlarla verdirilen oylarla UKOME'de reddedildi. Bu ret kararı teklifin tekrar gelmesine mani değil. 16 milyon İstanbullu’ya ve binlerce taksi sürücüsü esnafımıza verdiğimiz sözün takipçisiyiz. Doğru, er geç karşılığını bulur" ifadelerini kullandı.

İBB, İTÜ'den akademisyenlere yaptırdığı araştırmayla İstanbul'da 40 bin yeni taksiye ihtiyaç duyulduğunu ortaya çıkarmış ve teklifi hazırlamıştı.

TAKSİ BARONLARI MUTLU: RANT KAPISI

İstanbul'a en son taksi plakası 1990'da verildiği için taksi plakaları büyük ücretlerle kiralanıyor ve rant kapısı oluşturuyor. Taksi plakası sahiplerinin baskısı nedeniyle iktidarın temsilcileri 6 bin yeni taksi projesine karşı çıkıyor.

İBB Genel Sekreter Yardımcısı Orhan Demir, teklifin ilk reddedildiği toplantıda projeyi şu sözlerle savunmuştu: “İstanbul’a en son taksi 1990 yılında verildi. O zamandan günümüze kadar İstanbul’un nüfusu 7 milyondan 16 milyona çıktı. Dolayısıyla İstanbul’da bir taksi sorunu olduğunu buluyor. Bütün konuşmacıların dile getirdiği taksi sorunu olduğu yorumuna canı gönülden inanıyorum. Bunu hepimiz biliyoruz; ama bugün konuşulan taksilerin kimin işleteceği ilgili değil. Sadece sayıyı belirlemeye çalışıyoruz. Diğer ülkelerdeki nüfus başına taksi sayısına bakıldığında, İstanbul’da bu oran çok düşük. Londra, Paris, Berlin’de kişi başına iki ya da üç taksi düşerken, İstanbul’da 1.2 taksi düşüyor. Bu nedenle hepimiz için problem olan korsan sorununu yaşıyoruz. Taksi sayısının artması ile korsan sorununu da çözeceğiz.”

 

Analitik veriler için çerezleri kullanmaktayız. Daha Fazla Bilgi