Hüsnü Mübarek hayatını kaybetti

Hüsnü Mübarek hayatını kaybetti.. Son dakika haberine göre Mısır basını devrik Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in 92 yaşında hayatını kaybettiğini duyurdu.


© Haber Oku

Hüsnü Mübarek hayatını kaybetti.. Son dakika haberine göre Mısır basını, devrik Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in 92 yaşında hayatını kaybettiğini duyurdu.

 1981-2011 yılları arasında Mısır'ı yöneten Mübarek, Arap Baharı sonrası istifa edip yargılanmış ve müebbet hapse mahkum olmuştu.

Hüsnü Mübarek, 1981 yılından sonra rakipsiz girdiği üç genel seçimi  kazandı, ancak 2005'teki son genel seçimlerde ABD'nin de baskısıyla başka adayların da yarışmasına izin verdi.

Mısırlılar önceki seçimlerde parlamentonun gösterdiği tek bir aday için sadece "Evet" ya da "Hayır" oyu kullanabiliyorlardı.

Bununla beraber Mısır'da yaygın destek gören tek muhalif hareket olan Müslüman Kardeşler, siyasi yasaklı olduğundan aday çıkaramadı.

Mübarek, 2005 Eylül'ünde 77 yaşındayken genel seçimleri kazanarak cumhurbaşkanlığında beşinci dönemine başladı.

2010 yılının Mart ayında safrakesesi ameliyatı için Almanya'ya gitmesi, sağlığının bozulduğu yolundaki söylentileri daha da artırdı.

Bu tartışmalar, ne zaman önemli bir toplantıyı kaçırsa ya da medyadan uzak dursa, hemen alevleniyordu.

Hüsnü Mübarek'in iktidarına ilk ciddi direniş 2011'in Ocak ayında yaşandı, göstericiler sokağa çıkma yasağına ve toplum polisine direnerek Mübarek'in istifa etmesi çağrısıyla sokaklara döküldü.

Olaylar, Tunus devlet başkanının halk ayaklanmasıyla devrilmesinden bir kaç gün sonra başladı.

Mübarek sonunda 29 Ocak 2011'de istihbarat şefi Ömer Süleyman'ı cumhurbaşkanı yardımcılığına atadı. Bu adım, Mübarek'in orduya olan desteğini güçlendirme çabası olarak yorumlandı.

Artan protestolar karşısında canlı yayında televizyonlardan halka seslenen Mübarek, 2011 yılının Eylül ayında beş yıllık görev süresi dolduktan sonra tekrar aday olma niyetinde olmadığını açıkladı.

Hüsnü Mübarek, 1 Şubat 2011'de "Bu değerli ulus benim yaşadığım, uğruna savaştığım, topraklarını, egemenliğini ve çıkarlarını savunduğum yerdir. Bu topraklarda öleceğim. Tarih, başkalarını olduğu gibi beni de yargılayacaktır" diye konuştu.

İsyanlar sırasında göstericileri öldürme emri vermek suçlamasıyla yargılanan Mübarek, Mısır Temyiz Mahkemesi tarafından suçsuz bulunmuş ve ve serbest bırakılması yönünde hüküm verdi.

Mübarek 2017 yılında tahliye edilmiş, tutukluğunun büyük bölümünü geçirdiği Maadi Askeri Hastanesi'nden çıkarak evine gitmişti.

Hüsnü Mübarek hayatını kaybetti
Analitik veriler için çerezleri kullanmaktayız. Daha Fazla Bilgi