Aliyev 10 Kasım yanlışından döndü: Karabağ Zafer Bayramı'mız 8 Kasım'da

Ermenistan'ın yenilgiyi kabul etmesinin ardından Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Rusya'da 10 Kasım tarihinde imzalanan anlaşma nedeniyle '10 Kasım Zafer Günü' ilan etti. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ü anma günü olan 10 Kasım ile aynı güne denk gelmesi nedeniyle Aliyev, yayımladığı bir kararname ile tarihi 8 Kasım olarak değiştirdi.


© Haber Oku

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Ermenistan’ın yenilgisini kabul eden bildiriye imza attığı 10 Kasım tarihini “Zafer Günü” ilan etti.

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ü anma günü olan 10 Kasım’ın “Zafer Günü” olarak belirlenmesi kararına tepki yağdı. Aliyev, yeni bir kararname imzalayarak hatadan döndü ve  “Zafer Günü”nün 8 Kasım olarak belirlendiği ilan etti.

Aliyev 10 Kasım yanlışından döndü: Karabağ Zafer Bayramı'mız 8 Kasım'da

Azerbaycan Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamaya göre, Aliyev dün 10 Kasım tarihinin “Zafer Günü” ilan edilmesi ve bu günün her yıl kutlanılması yönünde karar aldı. Aliyev ayrıca Azerbaycan ordusunun topraklarını kurtarmak için yürüttüğü operasyonun başladığı gün olan 27 Eylül’ü de şehitleri “Anma Günü” olarak belirledi. Dün itibarıyla imzalanan karara çok sayıda sosyal medya kullanıcısı tarafından Azerbaycan’ın 10 Kasım yerine başka bir günün tarihi zafer kutlamaları için seçilmesinin daha uygun olacağı yönünde görüş bildirildi. Vatandaşlardan gelen tepkiler üzerine Cumhurbaşkanı Aliyev, Zafer Günü olarak belirlenen 10 Kasım tarihini 8 Kasım olarak değiştirdi.

“AZERBAYCAN HALKI TARİHİ ZAFER KAZANMIŞTIR”
Azerbaycan Cumhurbaşkanlığından, Azerbaycan halkının Atatürk’e olan saygısına vurgu yapılarak yayımlanan değişiklik kararı ile ilgili açıklamada yer alan ifadeler şöyle:

Aliyev 10 Kasım yanlışından döndü: Karabağ Zafer Bayramı'mız 8 Kasım'da

“Ermenistan’ın peş peşe provokasyonlarına ve askeri saldırılarına cevaben 27 Eylül 2020’de Azerbaycan halkı, Ermenistan’ın yaklaşık otuz yıllık saldırı politikasına son vermek ve topraklarımızı düşmanın pençesinden kurtarmak için savaşa girdi. 44 günlük askeri operasyonlar sonucunda Azerbaycan halkı tarihi bir zafer kazanmış ve ülkemizin toprak bütünlüğü yeniden sağlanmıştır.

Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanının 2 Aralık 2020 tarihli ‘Azerbaycan Cumhuriyetinde Zafer Bayramı Kurulması Üzerine’ emriyle, Vatanseverlik Savaşında eşi benzeri görülmemiş zaferi sürdürmek için 10 Kasım’ın Azerbaycan’da Zafer Bayramı olarak kutlanmasına karar verildi.

NEDEN 8 KASIM’A ALINDI?
10 Kasım, aynı zamanda, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu ve Türk dünyası tarihinde adı altın harflerle kazınan büyük bir şahsiyet olan Mustafa Kemal Atatürk’ü anma günüdür. Azerbaycan’ı kalbinin derinliklerinden seven ve ‘Azerbaycan’ın neşesi neşemiz, kederi kederimizdir’ diyen Mustafa Kemal Atatürk’ün her Azerbaycanlının gönlünde özel bir yeri var ve onun hatırası Azerbaycan’da büyük bir saygıyla anılıyor.

10 Kasım tarihinin Mustafa Kemal Atatürk’ün ölüm yıldönümü olması sebebiyle, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev Zafer Günü olarak belirlenen 10 Kasım tarihi, 8 Kasım olarak değiştirme kararı almıştır.

Karabağ’ın incisi Şuşa’nın 8 Kasım’da 28 yıllık kölelikten kurtarılması, savaşın kaderinde belirleyici bir rol oynadı. Düşmanın yenilgiyi kabul etmesine ve askeri operasyonları askıya almasına neden oldu. Şuşa şehrinin tarihsel önemi ve işgalden kurtuluşu dikkate alındığında, halkımızın kararlılığının ve gücünün bir zaferi haline gelen bu eşi benzeri görülmemiş bu zafer, Zafer Bayramı olarak her yıl 8 Kasım’da kutlanacak.”

ADIM ADIM KARABAĞ ZAFERİ

Ermeniatan'ın Karabağ'daki yenilgiyi kabul etmesinin ardından, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan 10 Kasım itibariyle Dağlık Karabağ’da çatışmaların durması için bir anlaşma imzalamıştı.

İmzalanan ortak bildiriye göre Azerbaycan ve Ermenistan güçleri anlaşmanın imzalandığı anda bulundukları noktalarda kaldı. Böylece çatışmalar esnasında ele geçirdiği yerleşim yerleri Azerbaycan’ın denetimine geçmiş oldu.

Anlaşmanın maddelerinde ayrıca diğer bazı bölgelerin de Azerbaycan’ın kontrolüne devredilmesi, tarafların esir takası gerçekleştirmesi, temas hattı ve Karabağ’ı Ermenistan’a bağlayan Laçin koridoruna Rus barış gücünün konuşlanması öngörülüyor.

Ayrıca Rusya ve Türkiye, Dağlık Karabağ’da ateşkesi izlemek için Azerbaycan topraklarında ortak bir merkez kurma konusunda anlaştı.

YAKLAŞIK 2000 RUS ASKER KARABAĞ'A GİRDİ

Tamamıyla Dağlık Karabağ’a aktarılan Rus barış gücü hafif silahlı 1960 asker, 90 zırhlı personel taşıyıcı, 380 otomobil ve özel araçlardan oluşuyor. Rus askerler, temas hattında kurulan toplam 23 gözlem noktasından 24 saat boyunca ateşkese uyulup uyulmadığını izliyor.

Analitik veriler için çerezleri kullanmaktayız. Daha Fazla Bilgi