ABD uçakları camiyi vurdu. En az 50 ölü, 100 yaralı


Haber Oku Kaynak: Haber Oku / Şehir: Genel
ABD uçakları camiyi vurdu. En az 50 ölü, 100 yaralı

Suriye'de Halep kentinde bir cami ABD savaş uçakları tarafından bombalandı. Hava saldırısında çoğu sivil en az 50 kişi hayatını kaybetti 100'den fazla kişi de yaralandı.. ABD Uçaklarının camiyi vurmasına Türkiye'den ilk tepki Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmezden geldi: Bir insanı secdedeyken öldürmenin hiçbir açıklaması olamaz.

Takip Et

Bölgede Rusya ve Suriye uçakları operasyon düzenleniyor, ayrıca ABD uçakları da radikal dincileri hedef alıyor.

Bağımsız olarak ABD uçakları, Suriye’nin kuzeyinde toplantı halindeki El Kaide militanlarını vurdu. Ancak ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (Centcom), hava saldırısı sonucu herhangi bir sivil kayıptan bahsetmedi.

AFP’nin haberine göre; Sözcü Albay John J. Thomas, “Biz camiyi hedef almadık, fakat hedef aldığımız bina, hâlâ sağlam olan bir camiye 15 metre mesafedeydi” dedi.

Centcom’dan yapılan açıklamada, ABD uçaklarının İdlib’de hava saldırısı düzenlediği belirtilmişti.

ABD Uçakları Cami vurdu en 50 ölü 100'den fazla yaralı

Centcom
Sözcüsü Thomas, en az 42 kişinn öldüğü cami saldırısına ilişkin araştırma başlatacaklarını da sözlerine ekledi.

ŞAM SALDIRISINDAN BİR GÜN SONRA

Sahadan bilgi akışı sağlayan Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, caminin akşam namazı için gelenlerle dolu olduğunu ifade etti.

Gözlemevi Sözcüsü Rami Abdülrahman, en az 100 kişinin yaralandığını ve enkaz altında kalanlar olduğunu ifade etti.

Halep’in 30 kilometre batısında bulunan el Cina köyü, muhaliflerin kontrolünde bulunuyor. Bölgede radikal dinci cihatçıların bulunmadığını biliniyor.

Camiye yönelik bombalı saldırı, başkent Şam’da adalet sarayında yönelik intihar saldırısından sadece bir gün sonra yaşandı. Başkentteki saldırıda 31 kişi hayatını kaybetmişti.

Suriye’de içsavaşın patlak vermesinden bu yana geçen 6 yıllık süreçte 320 bini aşkın sivil hayatını kaybetti, 11 milyon kişi yerinden edildi.

TÜRKİYE'DEN İLK TEPKİ: HİÇ BİR AÇIKLAMASI OLAMAZ

ABD uçaklarının Halep'te camiye yaptığı ve 58 kişinin hayatını kaybettiği saldırıyla ilgili olarak Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez'den tepki geldi.

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, Halep'te bir camiye yatsı namazı esnasında düzenlenen hava saldırısına ilişkin, bir insanı secdedeyken öldürmenin ve bir mabedin göğsünü delmenin hem Allah katında hem de insanlık önünde hiçbir açıklamasının olamayacağını bildirdi.

Mehmet Görmez ABD Uçaklarının camiyi vurmasını eleştirdi

İnsanlık dışı bu saldırıyı şiddetle telin ettiğini vurgulayan Görmez, "Bir insanı secdedeyken öldürmenin, bir mabedin göğsünü delmenin ne insanlık önünde ne de Cenab-ı Hakk'ın katında hiçbir açıklaması olamaz.

Acıya dayanacak gücü kalmamış, dermanı secdede arayan bu masum sivillerin feryadını duyun! İslam ülkelerinin liderleri, ilim insanları, insan hakları müdafileri bu vebal her birinizin, hepimizin sırtındadır.

Kararan bakışlarda umut ışığı olmak için çırpınanların çabası elbet makam-ı ilahide karşılık bulacaktır. Annelerin feryadı elbet cevapsız kalmayacaktır. O zamana kadar Müslümanlara, İslam ümmetine düşen kardeşliğini unutmamak, tek yürek olarak mazlumun yanında yer almaktır.

Bu zalim saldırıyı telin ediyor, sadece birkaç saat içinde unutulan ve peşinden yenileri eklenen bir insanlık suçu olmaması için vicdan sahibi bütün insanlığı bu zulmü durdurmaya davet ediyorum." açıklamasını yaptı.

Kaynak:

Youtube Kanalımızı Takip Edin