ABD Dışişleri Bakanı Tillerson görevden alındı! Türkiye düşmanı Pompeo geldi


Haber Oku Kaynak: Haber Oku / Şehir: Genel
ABD Dışişleri Bakanı Tillerson görevden alındı! Türkiye düşmanı Pompeo geldi

Son dakika.. ABD Başkanı Donald Trump, Dışişleri Bakanı Rex Tillerson'ı görevden aldı. Tillerson'ın yerine CIA Direktörü Mike Pompeo getirildi. Türkiye açısından bakıldığında yeni ABD Dışişleri Bakanı Pompeo hiç de iyi bir geçmişe sahip değil. Pompeo, 15 Temmuz FETÖ darbe girişimi sonrası Türkiye ile ilgili skandal sözler sarf etmişti..

Takip Et

ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, Donald Trump tarafından görevden alındı. Tillerson'ın yerine CIA Direktörü Mike Pompeo'nun geleceği belirtildi.

CIA'in yeni direktörünün ise Şubat 2017'de CIA Direktör Yardımcılığı görevine atanan Gina Haspel olacağı duyuruldu. Haspel, bu göreve getirilen ilk kadın olacak.

İlk olarak The Washington Post'un açıkladığı gelişmeyi, ABD Başkanı Donald Trump Twitter hesabından yaptığı açıklamayla doğruladı.

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada Trump'ın Mike Pompeo'yu 'yaşanan kritik süreçte doğru insan' olarak gördüğü belirtildi. Trump'ın Kuzey Kore ile görüşmeler ve devam eden ticari pazalıklar öncesinde yeni ekibi göreve getirdiği ifade edildi. 

Donald Trump, Tillerson ile İran gibi konularda görüş ayrılıkları yaşadıklarını söyledi.

Tillerson Pompeo ABD Dışişleri Bakanlığı

ABD'NİN YENİ DIŞİŞLERİ BAKANI POMPOE!

Amerikan Merkezi Haber Alma Teşkilatı (CIA) Başkanıyken ABD Başkanı Trump tarafından Dışişleri Bakanlığına atanan Mike Pompeo, 53 yaşında ve muhafazakar siyaset anlayışıyla Trump'ın gölgesi olarak görülüyor.

Cumhuriyetçi Parti içerisindeki muhafazakar Çay Partisi hareketinden gelen eski kongre üyesi Pompeo, boğulma hissi veren su işkencesine desteği ve kürtaj karşıtı görüşleri ile gündeme gelmişti.Eski bir asker olan Pompeo, Berlin Duvarı yıkılmadan önce Demir Perde'nin devriyesinden sorumlu ekipte görev yapmıştı. 

Trump'ın kabinesi göz önüne alındığında İran'a yönelik sert tutum göze çarpan en önemli ayrıntılardan olabilir. Bu noktada Trump ve Tillerson arasında anlaşmazlık olduğu uzun süredir yazılıp çiziliyordu. Trump'ın Tillerson'u görevden aldığını açıklamasının ardından yaptığı, "Tillerson ile İran dahil birçok konuda anlaşmazlık yaşadık" açıklaması bunun en büyük kanıtı.

Tillerson'un aksine Pompeo, İran konusunda kabineyle ortak görüş paylaşan bir isim. İran ile yapılan nükleer anlaşmaya şiddetle karşı çıkan Pompeo, ambargoların da sürdürülmesi taraftarı. Bu açıdan bakıldığında Dışişleri Bakanlığı görevini üstlenen bir ismin Ortadoğu stratejisi de merak konusu.

TÜRKİYE HAKKINDA NE DEMİŞTİ?

İlk yurtdışı ziyaretini Türkiye'ye gerçekleştiren Pompeo, 15 Temmuz darbe girişiminin ertesi günü Twitter'da Türkiye'yi "totaliter İslamcı diktatörlük" olarak ifade etmişti.

"Erdoğan hükümetinin anca İran yönetimi kadar demokratik olduğu" ifadelerini de kullanan Pompeo daha sonra bu Tweet'ini silmiş ve Twitter hesabını da kapatmıştı.

MIKE POMPEO KİMDİR?

ABD'nin yeni Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Trump'ın çizgisine yakın muhafazakar görüşleriyle bilinen bir isim. ABD ordusuna subay yetiştiren askeri akademiden mezun olan Pompeo, daha sonra Harvard'da hukuk okudu. 

Soğuk Savaş döneminde Berlin Duvarı'nda görev yapan Pompeo, 2010'da Kansas eyaletinden Temsilciler Meclisi'ne girmişti.

İşkence, kürtaj konusundaki görüşleriyle tepki çeken Pompeo'nun göreve getirilmesi ABD'de bazı kesimlerin tepkisini çekmişti. Pompeo, CIA Direktörlüğü'ne geldikten sonra ilk yurtdışı ziyaretini Türkiye'ye yapmıştı. 

 

Kaynak:

Youtube Kanalımızı Takip Edin