Vergi Affı 2016, Madde madde detaylar; Af kimleri kapsar?


Haber Oku Kaynak: Haber Oku / Şehir: Genel
Vergi Affı 2016, Madde madde detaylar; Af kimleri kapsar?

Türkiye yeniden yapılanma sürecinde peş peşe yargı paketleir çıkartıyor, ekonomik olarak büyük faydası olacak olan ve milyonları ilgilendiren vergi borcu affı ve yeniden yapılandırma affı hakkında madde madde tedayları hazırladık, Peki Vergi borçlarında kimlere af geliyor? ve bu af kimleri kapsayacak Hükümet, Vatandaşın omuzlarındaki 100 milyarlık borç yükünü 2016 yılı vergi affı paketiyle kaldırmayı hedefliyor.

Takip Et

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye tarihinin en kapsamlı yapılandırma paketinin müjdesini verdi. Öğrenciden esnafa, çiftçiden işadamına kadar 10 milyonu aşkın vatandaşın 100 milyarlık vergi, prim, idari para cezaları yeniden yapılandırılırken, faiz borcu da siliniyor.

Devlet alacakları üzerindeki hacizleri kaldırıyor, 120 liranın altındaki cezaların hükmü kalmıyor. Vergi, askerlik para cezası, öğrenci kredisi, trafik, köprü ve otoyol para cezalarına 18 aya kadar taksit imkânı getiriliyor.

Başbakan Erdoğan, Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu'nun Genel Kurulu'nda tarihi barışın ayrıntılarını açıkladı. Başbakan Erdoğan, esnaf odalarına kesilen para cezalarını sileceklerini belirterek, vergi dairesindeki kredi, harç alacaklarının yeniden yapılandırılacağını söyledi.

Sosyal güvenlik prim alacakları ile öğrenci kredi ve harçlarının yeniden yapılandırılacağını anlatan Erdoğan, gelir testine girmeyen 4 milyon vatandaşın borçlarının yeniden yapılandırılacağını belirtti.

AF NELER GETİRİYOR? 2016 VERGİ AFFI KİMLERİ KAPSAR

1- Hangi borçlar yapılandırılacak?
30 Nisan itibarıyla kesinleştiği halde ödenmeyen vergi, resim, harçlar ile faiz, cezai faiz, gecikme faizleri ve gecikme zamları, askerlik, nüfus, trafik para cezaları ile köprü ve otoyol kaçak geçiş, seçim para cezası.

2- Ne zamana kadar başvurabileceğiz?
Vergi borçları için Resmi Gazete'de yayınlanmasından itibaren 2 ay , primler için de aybaşından geçerli olmak üzere 3 ay içinde başvurulacak.

3- Sigorta primi konusunda bir sınırlama var mı?
Nisan 2014 itibarıyla çalışanlara ilişkin sosyal güvenlik, işsizlik sigortası, sosyal güvenlik destek primlerini ödemeyenler, borcun aslını ödedikleri takdirde gecikme cezalarından kurtuluyor.

4- Kaç taksit imkânımız olacak?
Borçlarını yeniden yapılandıranlar 18 taksitte ödeyebilecek. Borç 2'şer aylık taksitler halinde tasil edilecek.

5- Gecikme zamlarından vazgeçilecek mi?
Tüm borçlar ÜFE ve TÜFE'ye göre yeniden yapılandırılıyor. Mükelleflerin yeniden yapılandırma için açılmış davalardan vazgeçmeleri gerekecek.

6- KDV ve ÖTV cezaları da bu kapsamda mı?
Düzenlemeyle amme alacağı doğan gelir, kurumlar, stopaj, kurumlar stopaj, KDV ve ÖTV ceza ve gecikme zamları bu kapsama alınıyor.

7- Trafik cezalarına da af var mı?
120 liranın altındaki cezalara af geliyor. Karayollarında 12 liranın altındaki geçiş ücretlerinden de vazgeçiliyor.

8- Mal varlıkları üzerindeki hacizler kalkacak mı?
İlk taksitin ödenmesinden sonra tümüyle kaldırılacak.

9- İdari para cezaları için bir takvim sınırı var mı?
30 Mayıs'a kadar ödenmemiş olan idari para cezasının yarısı ödenirse, geri kalanı ve ana paraya uygulanan gecikme cezası ve zammından vazgeçilecek.

10- Esnaf, çiftçi, sanatkâr da yararlanabilecek mi?

Kamu borçlarının yapılandırılmasından herkes yararlanacak.

Kaynak:

Youtube Kanalımızı Takip Edin