Vergi affı 2016'da olur mu? Vergi borcu taksitlendirmesi nasıl yapılır?


Haber Oku Kaynak: Haber Oku / Şehir: Genel
Vergi affı 2016'da olur mu? Vergi borcu taksitlendirmesi nasıl yapılır?

Maliye Bakanı Naci Ağbal "vergi affı 2016" ile ilgili soruları yanıtladı. Maliye Bakanı Naci Ağbal Vergi affı 2016 da var mı? Sorusu ile ilgili kapıları kapatarak şu açıklamayı yaptı: “Son dönemde farklı kesimlerden vergi affı talepleri gündeme geliyor. Bir vergi affı asla söz konusu olamaz. Vergi borçlarını tamamen ortadan kaldıracak "2016 yılında vergi affı" gündemden düşmüyor. Vergi borçlarını faizsiz taksitlere böldürüp ödeyebilmek için "vergi borcu taksitlendirmesi" yapmak için neler yapabilirsiniz, işte tüm detaylar.

Takip Et

2016 ya da daha önceki yıllarda vergi ve prim borcu olan vatandaşlar, vergi ve prim borçları ile ilgili barış yasası ya da vergi affı çıkarılmasını umut ediyorlar. Vergi borcu taksitlendirilmesi, tüm vergi borçlarını kapsıyor. Vergi borcu taksitlerinden yararlanmak için başvuru yapmak yeterli oluyor. Taksit hakkından faydalanabilirsiniz. Vergi dairelerinin 36 aya kadar tecil ve taksit yetkisi var. 13 Milyon vergi borcu olan vatandaş bu düzenlemeden yararlanabilecek.

Tescil ve taksit için ilgili vergi dairesine yazılı olarak başvurmak gerekiyor. Hazırlanacak dilekçeyle ilgili Tecil ve Taksitlendirme Talep Forumu’na gib.gov.tr adresinden ulaşmak mümkün. Formun eksiksiz doldurulması talebinizin reddedilmemesini sağlayacak. Bu yüzden dikkatli olmakta ve ilgili memurlardan yardım almakta fayda var.

VERGİ BORCU TAKSİTLENDİRME NE ZAMAN BAŞLIYOR?

Ağbal, "Vatandaşımızın, 30 Haziran 2016 tarihinden önceki dönemlere ait bir vergi, prim, gümrük vergisi borcu varsa, ekim sonuna kadar vergi dairesine, sosyal güvenlik kurumunun dairelerine müracaat edecek, vergi borçları için kasım, prim borçları için de aralık ayından itibaren 36 aya kadar varan taksitler dahilinde, isterse peşin bu borçlarını ödeyebilecek" şeklinde konuştu. Bu yeniden yapılandırmada peşin ödemeyi özellikle teşvik ettiklerini vurgulayan Ağbal, taksit seçeneklerinin de 6, 9, 12 ve 18 ay şeklinde olduğunu, her taksitin 2 ayda bir ödenecek olması nedeniyle vatandaşların 12 ile 36 ay arası dönemde bu borçlarını ödeme imkanına kavuşacağını bildirdi.

VERGİ BORCUNA FAİZSİZ TAKSİT

Vergi ve prim yapılandırmasında taksit geciktirene getirilen hak, büyük sevince yol açtı. Vatandaş borcunun faizlerini sildirip anaparayı yüzde % 1.05’ten başlayan vade farkıyla 36 aya kadar taksitlendirebilecek.

Hükümet 2014 yılında çıkartılan yapılandırma yasasından yararlanıp taksitlerini ödeyemeyen 3 milyon vatandaşa yeni bir hak tanıdı. Vergi ve SGK prim borcu olanlar şimdi yapılandırma taksitlerine kaldıkları yerden devam edecek. Böylece hem borçları düşmüş olacak hem de daha düşük taksitlerle bitirme imkanına kavuşacaklar. 2014 yılında çıkartılan yasa ile vergi ve prim borçlarının tüm faizleri silinmiş ve ana para küçük vade farklarıyla taksite bölünmüştü. Şimdi 3 milyon kişi de bu haktan yeniden yararlanacak. Yapılandırmadan yararlanmak isteyen borçluların dava açmamaları ve açılmış davalardan vazgeçmeleri şartı da bulunuyor. Taksitlendirilen borçlar birer ay arayla ödeniyor. Böylece her iki ayda bir ödeme yapılıyor. Taksit süreleri ise 6 aydan başlıyor. Her taksit miktarına uygun vade farkı da konuluyor. Buna göre, 6 eşit taksit için yüzde 1.05, 9 eşit taksit için yüzde 1.07, 12 eşit taksit için yüzde 1.10 ve 18 eşit taksit için de yüzde 1.15 oranında vade farkı uygulanıyor. Ödemeler iki ayda bir yapıldığı için taksit sayıları 36 aya kadar çıkıyor.

VERGİ BORCU TAKSİTLENDİRİLMESİ İÇİN 3  MİLYON KİŞİ BAŞVURU YAPABİLECEK

Vergi borcunun taksitlendirilmesi ile ilgili olarak açıklamada bulunan Ağbal, 2011'de Vergi Barışı Kanunu ile bunu bir defa yaptıklarını anımsatarak, "Buna yeniden imkan veriyoruz. Sistemden çıkanlara onu getiriyoruz. Bu, milyonlarca vergi mükellefini, sosyal güvenlik mükellefini ilgilendiriyor. Önemli bir düzenleme inşallah Meclis açılır açılmaz bu düzenlemeyi süratle yapacağız. En az 3 milyon civarında vatandaş bu düzenleme için tekrar müracaat edebilecek” dedi.

Vergi ve prim borçları için sağlanan 36 aylık taksit imkanı süresinin yarısına gelindiğine işaret eden Ağbal, şunları kaydetti: "Sistemden çıkanlara diyoruz ki 'gelin aksattığınız birkaç taksit vardır onları ödeyin, tekrar sisteme girin.' Bunun faydası ne? Diyelim ki 100 lira ödeyeceğine vergi cezasını daha düşük ödeyecek. Bu önemli bir imkan. Bu imkanı tekrar elde etmiş olacaklar. Prim ve vergi borçlarını geçmişte taksitlendirdiği halde ödeyemeyen vatandaşlarımıza böylece ikinci bir şans tanımış olacağız." Naci Ağbal, uygulamanın yürürlüğe girmesinin, özellikle yaz aylarında esnaf açısından bir rahatlama sağlayacağını da sözlerine ekledi.

VERGİ AFFI 2016 OLACAK MI?

Maliye bakanı Naci Ağbal katılmış olduğu Fikir sofrası toplantısında son dönemlerde sıklıkla konuşulan vergi affı ile ilgili açıklamada bulundu. Vergi affı 2016’da varmı?  Maliye Bakanı Naci Ağbal İş dünyasının çeşitli kesimlerinin bir araya geldiği Fikir Sofrasına katılan maliye bakanı vergi affı ile ilgili soruları yanıtladı. Maliye Bakanı Naci Ağbal Vergi affı 2016 da varmı? Sorusu ile ilgili olarak şunları söyledi. “Son dönemde farklı kesimlerden vergi affı talepleri gündeme geliyor. Bir vergi affı asla söz konusu olamaz. Vergide gri alanları azaltmak, üretime, Ar-Ge’ye yönelik yatırımları arttırmak gibi hedeflerimiz var” dedi. Maliye Bakanı Naci Ağbal, konuşmasında bütçe performansı ile ilgili konulara da değindi. Bütçe ekonomisinin önemli ekonomik göstergelerden biri olduğuna dikkat çekerek, Ağbal “Bütçe açığını düşük tutmak gerçekten çok önemli. Devletin üretim ve yatırıma dönük büyüme hamlesini desteklemesinin yanı sıra düşük bütçe açığı, kamu maliyesinde oluşturduğumuz disiplin sayesinde enflasyonla mücadelede elimizi güçlendiriyor. Tasarruf hacminin artırılmasına imkan sağlıyor. Dolayısıyla her zaman kamu borcunun ve kamu gelirlerinin kalitesini daha da yükselterek kamu maliyemizi sağlam tutmayı hedefliyoruz” dedi.

Kaynak:

Youtube Kanalımızı Takip Edin