Son dakika: Türkiye Haritası OHAL kapsamında değişiyor


Haber Oku Kaynak: Haber Oku / Şehir: Genel
Son dakika: Türkiye Haritası OHAL kapsamında değişiyor

Daha önce gündeme gelen il değişikliği için harekete geçildi. Güneydoğu'ya 'harita' ayarlaması için düğmeye basıldı. Hakkari ve Şırnak il olmaktan çıkartılıyor. Cizre ve Yüksekova il oluyor. Hakkari'nin adı Çölemerik, Şırnak'ın adı ise Nuh olarak değiştiriliyor. Plaka sayısı ve yapısında bir değişiklik olmayacak, Cizre 73’ü Yüksekova ise 30'u kullanacak.. Hakkari ve Şırnak'ın isimleri de değişiyor..

Takip Et

Hükümet TBMM’ye iki önemli yasa tasarısı gönderdi. Tasarılardar birisi bireysel emeklilik sistemine çalışanların otomatik katılımını öngörürken diğeri  “Türkiye Varlık Fonu” kurulmasını içeriyor. Torba tasarı olarak düzenlenen tasarıda “varlık yönetim fonu” kurulmasının dışında önemli başlıklar da bulunuyor. Tasarıya göre, Hakkari ve Şırnak il olmaktan çıkarılacak. Bunun yerine Yüksekova ilçesi merkez olmak üzere Yüksekova; Cizre ilçesi merkez olmak üzere de Cizre adıyla iki yeni il kurulacak.

ÇÖLEMERİK VE NUH

Tasarı TBMM’den geçerse, il olmaktan çıkarılan Hakkari Belediyesi de Çölemerik adıyla yeniden yapılandırılacak. Şırnak Belediyesi de Nuh adıyla yeniden yapılandırılacak. Hakkari ve Şırnak’ın il olmaktan çıkarılması yaşanan terör olayları ve iki ilin coğrafi durumları nedeniyle gündeme gelmişti. Şırnak ve Hakkari merkezlerinin dar bir alanda olduğu Cizre ve Yüksekova’nın ise genişlemeye daha uygun bir coğrafi yapıya sahip olduğu belirtiliyor.

AMAÇ TERÖRLE ETKİN MÜCADELE

Terör olaylarının şehir merkezine uzak olan Cizre ve Yüksekova’da daha yoğun olması, bu nedenle kontrol ve müdahalede zaman kaybı yaşanmasının da kararda etkili olan nedenlerden birisi olarak gösterildi.

YÜKSEKOVA 30 CİZRE 73

İsim değişikliğiyle birlikte Türkiye’deki il plakalarının sıralamasında her hangi bir değişiklik olmayacak. Cizre ile Şırnak’ın plaka kodu olan 73’ü, Yüksekova ise Hakkari’nin plaka kodu olan 30’u kullanacak.

Kaynak:

Youtube Kanalımızı Takip Edin