Son dakika: Başbakan açıkladı: Musul Operasyonu başladı


Haber Oku Kaynak: Haber Oku / Şehir: Genel
Son dakika: Başbakan açıkladı: Musul Operasyonu başladı

Irak Başbakanı'ndan son dakika açıklaması, bekelenen oldu; Musul Operasyonu başladı.. Başbakan Haydar el Abadi, “Zafer zamanı geldi, Musul’u özgürleştirme operasyonu başladı" açıklaması yaptı. Musul'a operasyona hazırlanan Koalisyon güçlerine yönelik bomba yüklü araç saldırısı son anda önlendi.. Musul'da IŞİD'a karşı başlatılan harekatta kara gücü sayısı 30 bin askeri aştı. Türkiye'nin tepkisine rağmen terör örgütü PKK/PYD'nin de operasyona Irak ordusu çatısı altında katılacağı, ABD ve İran arasında anlaşmanın bu anlaşmanın yapıldığı iddia edildi.

Takip Et

Operasyona ABD öncülüğündeki Koalisyon güçleri desteği altında Peşmerge, Irak rejim güçleri ve müttefik kuvvetler katılıyor.

Resmî devlet televizyonu El Irakiye’de konuşan Abadi, harekâtın gece saat 01.40 itibarıyla başladığını ve Musul kentine girecek güçlerin yalnızca Irak ordusu ile polisi olacağını belirtti.

Abadi’nin yanında Irak Genelkurmay Başkanı Osman Ganimi başta olmak üzere dokuz yüksek rütbeli subay yer aldı.Musul Operasyonu Başladı

Musul’a hakim en yakın dağlardan biri olan Zertik Dağı’nın eteğindeki köylere top atışı yapıldığı öğrenildi. Şehrin semalarında İnsansız Hava Araçları(İHA) tarafından keşif uçuşları yapılıyor.

Abadi, sabah bu sabah erken saatlerde yaptığı açıklamada, “Zafer zamanı geldi, Musul’u özgürleştirme operasyonu başladı” dedi.

İLGİLİ HABER

NİNOVA MUHAFIZLARI DA HAREKÂTA KATILIYOR

ABD Başkanı Barack Obama’nın IŞİD’le Mücadele Özel Temsilcisi Brett McGurk’un açıklamasına göre; Musul Operasyonu’na katılacak kara gücü sayısı 30 bini buldu. McGurk, askeri destek, insani yardım ve istihbarat desteği sağlayan 39 ülkenin Irak’taki operasyonla bağlantılı olduğunu söyledi. Irak’taki ABD güçlerinin sayısı ise 4 bin 500.

ABD ve İran arasında yapılan anlaşmaya göre; PKK/PYD’lı teröristlerle Şii Haşdi Şabi milislerinin Irak ordusu çatısı altında operasyona katılacağı öne sürüldü.

Türkiye Haşdi Şabi milislerinin harekâtta yer almasına karşı çıkıyor.

Eski Musul Valisi ve Ninova Muhafızları Komutanı Esil Nuceyfi, Türk askerlerinin eğittiği Sünni güçlerin de Musul operasyonuna katıldığını açıkladı.

2 bin Sünni savaşçının Başika cephesinden operasyona katıldığını söyleyen Nuceyfi, Ninova Muhafızlarının Peşmerge ile hareket ettiğini ifade etti.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’ne (IKBY) yakınlığıyla bilinen Rudaw sitesine konuşan Kürt Zeravani Özel Kuvvetler Komutanı Aziz Waisi, IKBY Başkanı Mesud Barzani’nin bugünkü operasyonu şahsen yönettiğini söyledi.

Peşmerge güçlerinin yaklaşık 4 bin savaşçıyla operasyona katıldığı belirtildi. Peşmerge Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, saat 04.00 itibarıyla Musul’un doğusundaki Hazır Cephesi’nde Peşmerge’nin, güneydeki Güver ve Geyyara cephelerinde ise Irak ordusunun IŞİD’e yönelik harekete geçtiği belirtildi.

Irak Musul Harekatı PKK PYD

Peşmerge güçlerine komuta eden Cemal İminiki, Rudaw’ın cephe hattından bildiren muhabirine yaptığı açıklamada, “Musul gibi bir şehre ilişkin tahmin yürütemezsiniz. IŞİD’in Musul’da önemli bir gücü var. Ramadi, Tıkrit, Beyci gibi Irak şehirlerinden kaçan birçok militanın Musul’da olma ihtimali var. Iraklılar ve Koalisyon’la bir anlaşmamız var. Peşmerge Musul’a gitmeyecek” dedi.

IŞİD ŞEHRİ PATLAYICILARLA DOLDURDU

Musul harekâtına karşı boş durmayan dinci terör örgütünün tüm yolları ve köprüleri kapattığı öne sürüldü. IŞİD’lilerin kente patlayıcılar yerleştirdiği dün gündeme gelmişti.

Kaynak:

Youtube Kanalımızı Takip Edin