Sibirya kutup dairesinde 2000 yıllık köpek mezarlığı bulundu


Haber Oku Kaynak: Haber Oku / Şehir: Genel
Sibirya kutup dairesinde 2000 yıllık köpek mezarlığı bulundu

Sibirya’da kutup dairesinin yakınlarındaki 2000 yıllık bir köpek mezarlığında özenli bir şekilde gömülmüş beş köpek iskeleti bulundu..

Takip Et

Rusya, Salekhard'taki Ust-Polui arkeolojik alanında bulunan köpek mezarlığı, 2.000 yıl önce bölge insanları ile hayvanları arasındaki yakın ilişkiyi gösteriyor. Araştırmacılar, mezarlara gömülen köpeklerin muhtemelen evcil hayvan, işçi, yiyecek kaynağı olarak ve dini ritüellerde kurban edilmiş olabileceklerini söylüyor.

Arkeofili’de yer alan habere göre, Kanada'daki Alberta Üniversitesi'nden arkeolog Robert Losey, Ust-Polui arkeolojik alanında bulunan köpeklerin rollerinin oldukça karmaşık olduğunu söylüyor.

Losey; “Buradaki en şaşırtıcı şey, kutup bölgesindeki diğer arkeolojik yerleşmelere oranla, burada çok sayıda köpek kalıntısının bulunması. Şimdiye kadar 115'den fazla köpek bulduk. Bu tip yerleşimlerde genelde birkaç adet köpek bulunur ”Sibirya'da 2000 yıllık köpek mezarı

Çalışan köpekler 2000 yıllık arktik köydeki köpekler muhtemelen kızak çekmek gibi birçok işte kullanılıyordu. Burada bulunan bir bıçağın kemik tutacağındaki kızak çeken köpekler betimlemesi ve yine burada bulunan iki kızak kalıntısı da bunu destekler nitelikte.

Losey; “Bazı köpekler, bölgede kemikleri oldukça fazla bulunan ren geyiği, kuş gibi hayvanları avlarken de kullanılıyordu.”

Ren geyiği kızağı kalıntıları da 2000 yıllık köyde bulunan kalıntılar arasında yer alıyor. Buradaki köpeklerin de ren geyiklerini sürmek için kullanılmış olabileceği düşünülüyor. Bölgede yaşayan bazı topluluklar bu yöntemi kullanıyor. Fakat köpeklerin insanlarla çalıştığına dair birçok kanıta rağmen, birçok köpeğin de Ust-Polui insanları tarafından kesilerek öldürüldüğü ve yendiği kesin. Bulunan köpek kemiklerinin birçoğundaki kesik izleri ve geyik, kuş gibi diğer av hayvanlarına benzer şekilde dağılmış halde olmaları bu görüşü destekliyor. Losey'in söylediğine göre, bazı köpekler de ritüel olarak kurban edilmiş ve hatta şenliklerde yenmiş olabilir. Losey, bir yerde buldukları 15 köpeğin beraber gömüldüğünü ve kafataslarının aynı şekilde kırıldığını söylüyor.

Kaynak:

Youtube Kanalımızı Takip Edin