Kiralık işçi dönemi başladı: İşten kovulana tazminat yok


Haber Oku Kaynak: Haber Oku / Şehir: Genel
Kiralık işçi dönemi başladı: İşten kovulana tazminat yok

Kiralık işçi dönemi(Köle işçilik) resmen başladı, İşten kovulanlara tazminat yok. İşçi kiralama yetkisi veren yasa yürürlüğe girdi. DİSK Başkanı Kani Beko, yasanın kıdem tazminatını fiilen ortadan kaldırdığını, işçi simsarlığı dönemi başlattığını söyledi.

Takip Et

Türkiye İş Kurumu'nun hazırladığı özel istihdam bürolarına işçi kiralama yetkisi veren yönetmelik dün Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. İşveren ve işçi arasında geçici iş ilişkisi kurulmasını öngören kanun tasarısı sendikaların tüm itirazlarına rağmen mayıs ayında TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilmişti.

Özel istihdam bürolarının çalışma esaslarını belirleyen yönetmelik dün yayınlandı. Özel istihdam bürolarına verilen yetki ile işçilerin işçi simsarlarına mahkum edildiğini belirten Devrimci İşçi Sendikaları (DİSK) Başkanı Kani Beko, kıdem tazminatını fiili olarak yok edecek olan bu yeni çalışma düzeninin ihbar tazminatını da ortadan kaldıracağını söyleyerek, “1-9 arası işçi çalıştıran iş yerlerinde 5 işçiye kadar, 10'un üzerinde işçi çalıştıran işyerlerinde yüzde 25 oranında kiralık işçi çalıştırılabilecektir. Böylece kayıtlı istihdamın neredeyse yarısı bu kölelik büroları aracılığı ile güvencesiz çalıştırılacak” dedi.

Kiralık Köle İşçilere tazminat var mı?

Özel istihdam bürolarına geçici iş ilişkisini de kapsayacak biçimde işçi kiralama yetkisi verilmesi ile Türkiye'de emeği ile geçinen milyonların köle haline getirilmek istendiğini belirten Beko, işçileri işçi simsarlarına mahkum edecek olan geçici iş ilişkisinin istihdamda istikrarsızlığı beraberinde getireceğini ifade etti. Beko, “Reel sektörde düzenli iş hayatı giderek bozulabilir. Sadece işçiler açısından değil, işveren açısından iş barışını bozabilecek bir sistem. İddia edildiği gibi kayıt dışı istihdam da düşmeyecek. Çünkü işverenlerin tercih ettiği en esnek çalıştırma biçimleri kayıt dışındadır. Türkiye'de yüzde 40 olan kayıtdışı oranının da artma ihtimali yüksek” diye konuştu.

Kiralık İşçi Köle işçi, Kıdem Tazminatı

ÇARKLAR İŞVERENDEN YANA

Yönetmeliğin ‘geçici iş ilişkisi kurulmayacak halleri' belirleyen yedinci maddesindeki ‘geçici işçi çalıştıran işverenin, grev ve lokavtta geçici iş ilişkisiyle işçi çalıştıramayacağı' düzenlemesini de değerlendiren Beko, “İşçiler, en temel demokratik hak olan grevi kullanıyor. Ancak yasak olmasına rağmen grev halinde işveren taşeron işçileri devreye sokuyor. Yasalara rağmen çarklar işverenden yana dönüyor” dedi.

AYM’YE İPTAL DAVASI AÇILDI

CHP aracılığı ile özel istihdam büroları yasasına ilişkin Anayasa Mahkemesi'ne dava açtıklarını hatırlatan DİSK Başkanı Kani Beko, “İşçilerin işini, ekmeğini, geleceğini düşünüyorsak mutlaka orta çağ kölelik zihniyetinden farksız olan özel istihdam büroları yasasının Anayasa Mahkemesi'nce iptal edilmesi gerekir” diye konuştu. SÖZCÜ

Kaynak:

Youtube Kanalımızı Takip Edin