Kılıçdaroğlu: Bir darbeyle karşı karşıyayız, asla diz çökmeyeceğiz.


Haber Oku Kaynak: Haber Oku / Şehir: Genel
Kılıçdaroğlu: Bir darbeyle karşı karşıyayız, asla diz çökmeyeceğiz.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu: 'Böyle bir tablo, askeri darbe dönemlerinde bile yaşanmadı. Bir darbeyle karşı karşıyayız. Asla ve asla bunların önünde diz çökmeyeceğiz ve boyun eğmeyeceğiz.'

Takip Et

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu Beylikdüzü Belediyesi tarafından hayata geçirilen Yaşam Varisi projesinin açılışını gerçekleştirdi. Yeşil alanlardan, çocuk ve spor parklarından, anıtlardan ve Japon bahçelerinden oluşan Vadiyi, Beylikdüzü Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun kullandığı elektrikli araçla gezen CHP Lideri Kıbrıs kahramanları Denktaş anıtına çelenk bıraktı. Japon bahçesi hakkında Japon Başkonsolosundan bilgi aldı. Ardından da açılışı töreni için anfi tiyatroya geçti.

Kemal Kılıçdaroğlu Sözcü Susarsa, Darbe ile karşı karşıyayız
VATANDAŞLAR SÖZCÜ GAZETESİ AÇTI

Sarı Zeybek gösterisiyle başlayan törende ilk olarak Beylikdüzü Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu konuştu. Sözcü Gazetesi'ne yönelik operasyonu eleştiren İmamoğlu, "Bütün saygınlığını yok sayarak müdahale etmek isteyebilirler. Biz bu milletin ulu değerlerinin yanında dik durmayı vazife edindik. Hiç kimse güzel sesleri kısamaz. Yürüyüşlerin önünde duramaz. Simge günlerdeki hiçbir etkinliğimizi engelleyemez" dedi. Bu sırada törene katılanlar Sözcü Gazetesi'nin bugünkü sayısının renkli kopyalarını kaldırdı.

Kemal Kılıçdaroğlu Sözcü Susarsa, Darbe ile karşı karşıyayız

BANDIRMA VAPURUNDAKİ 25 GENÇ

Mustafa Kemal'le birlikte Samsun'a giden ve isimleri çok bilinmeyen Bandırma vapurundaki 25 gen askerin isimlerini sayan İmamoğlu CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nu sahneye davet etti. 25 genç askeri temsil eden gençlerle hatıra fotoğrafı çekildi.

CUMHURİYETİ KURANLARA BORÇLUYUZ

Bugünün 19 Mayıs olduğunu hatırlatan CHP Lideri Kılıçdaroğlu, "Cumhuriyetimizin hangi koşullarda kurulduğunu çocuklarımıza yeterince anlatamadık. Sanıyorlar ki bütün imkanlar vardı. 1920'li yıllarda okuma yazma oranı binde sekiz. Erkeklerde okuma yazma oranı yüzde 6. O şartlarda kuruldu Türkiye Cumhuriyeti... Kitap okuyan yoktu. Gazi ne yaptı. İlk yaptığı iş eğitime önem vermekti... Bugünkü Türkiye'yi biz Cumhuriyeti kuranlara borçluyuz" dedi.

Kemal Kılıçdaroğlu Sözcü Susarsa, Darbe ile karşı karşıyayız

BİZİ BURAYA CUMHURİYET DEVRİMLERİ GETİRDİ

Kılıçdaroğlu sözlerini "Bugün belli makamlarda oturuyorlar. Kimi Cumhurbaşkanı, kimi başbakan, kimi bakan, kimi rektör. bizi buraya kim getirdi. Bizi buraya Cumhuriyeti kuranların devrimleri getirdi. 1934 yılında kadınlara seçme ve seçilme hakkı verildi. Ama hala bazı kafalara bunu sokamadık. Kadın da erkek de bu toplumun eşit yurttaşlarıdır" şeklinde sürdürdü.

SARAYIN DİLİ AYRIYDI

Cumhuriyeti kuranların büyük özveriler gösterdiklerini söyleyen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu,"Hangisinin malı var? Mülkü var? Gazi bütün varlığını devlete verdi. Kendi dilimiz yoktu. Türkçeyi konuşamıyorduk. Sarayın dili ayrıydı, halkın dili ayrıydı" dedi.

Kemal Kılıçdaroğlu Sözcü Susarsa, Darbe ile karşı karşıyayız

NE ALIP VEREMEDİĞİNİZ VAR ZÜBEYDE HANIMLA?

Son dönemdeki bazı uygulamaların kendilerini derinden üzdüğünü belirten Kılıçdaroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: Biz tarihimize bağlı olmak durumundayız. Geçmişte bu ülkeye kim hizmet etmişse herkesi saygıyla anmak durumundayız. Ne alıp veremediğiniz var sizin Zübeyde hanımla? Gazi Mustafa Kemal Atatürk'le ne alıp veremediğiniz var? Onun yaptığı devrimler sayesinde oturuyorsunuz o koltuklarda.

AHLAK SORUNU

Türkiye'nin en ciddi sorununun devleti yönetenlerin ahlaktan uzaklaşması olduğunu söyleyen CHP Lideri, "Ahlak çok önemli bir kavramdır. Bütün inançların ortak temeli ahlaktır. Yozlaşan bir toplum iflah olmaz. Barış olmaz. Düşünce özgürlüğü olmaz. Yozlaşan bir toplamda basın özgürlüğü olmaz. Yozlaşan bir toplumda mahkemeler adalet dağıtamaz" dedi.

Kemal Kılıçdaroğlu Sözcü Susarsa, Darbe ile karşı karşıyayız

"BOYUN EĞMEYECEĞİZ"

Sözü Sözcü Gazetesi'ne yönelik operasyona getiren Kılıçdaroğlu,"Sözcü Gazetesi'nden ne istiyorsunuz? Dik duruyor onun için. Boyun eğmediler onun için. Aynı şey Cumhuriyet Gazetesi için de geçerli. Yazarları 200 günü aşkındır hapiste. Üç maymunları oynayan bir iktidar var. Böyle bir tablo askeri darbe dönemlerinde bile yaşanmadı. Bir darbeyle karşı karşıyayız, asla ve asla bunların önünde diz çökmeyeceğiz ve boyun eğmeyeceğiz" şeklinde konuştu.

İSTANBULLU NEFES ALMAK İÇİN CHP'Lİ BELEDİYELERİN OLDUĞU YERE İNER

"Bizim belediye başkanları adam olmaz" diye yanında bulunan Beylikdüzü Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'na takılan CHP lideri, "Bulmuşlar bu kadar geniş alanı, inşaat yaptıracaklarına, park yaptırıyorlar" dedi. Kılıçdaroğlu sözlerini, "Evet bizim belediyelerimiz böyledir. İstanbullu nefes almak istiyorsa CHP'li belediyelerin olduğu yere gider. Milli Eğitim okul yapamıyor biz yapıyoruz. Bizim bütün gecekondu bölgelerinde kreşlerimiz var. Sizin istediğiniz her talebi bizim belediyeler dikkate almak zorundadırlar" diyerek tamamladı.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu;"19 Mayıs'ı Beşiktaş'ta çok daha görkemli bir törenle kutlayacaktık. Ama yasak getirdiler. Sandılar ki bu toplantıyı yapmayacağız. Yasağı getirmelerinin nedeni korkularındandır. Korkularından uyuyamayacaklar."

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Beşiktaş'ta 19 Mayıs Atatürk'ü Anma ve Gençlik Bayramı dolayısıyla toplananlara hitap etti. Kılıçdaroğlu, İstanbul Valiliği'nin Beşiktaş'ta yapılacak olan etkinlikleri iptal etmesini eleştirerek, "Sandılar ki bu toplantıyı yapmayacağız. Yasağı getirmelerinin nedeni korkularındandır. Korkularından uyuyamayacaklar. Korkularından özgürce sokağa çıkamayacaklar. Ama biz korkmuyoruz. Halkla birlikteyiz" dedi.

"ÜRETMENİN YOLU BİLGİDEN, İYİ BİR EĞİTİMDEN GEÇER"

Kılıçdaroğlu, konuşmasına meydanda toplananların bayramını kutlayarak başladı. CHP lideri, "Cumhuriyetin nasıl kurulduğunu çocuklarımıza yeteri kadar anlatamadık. Dolayısıyla Mustafa Kemal Atatürk'ün düşüncelerini, amaçlarını yeteri kadar hayata geçiremedik. Şunu kabul etmek gerekir, Mustafa Kemal Atatürk demek Atatürkçülük demek üretim demektir. Üreten bir toplum gelişir. Üreten bir toplumun dünyada saygınlığı olur. Üreteceğiz ki güçlü olalım. Üretmenin yolu bilgiden, iyi bir eğitimden geçer. Bunu sağladığımız zaman katma değeri yüksek ürünleri üretmiş oluruz ve dünyada saygınlığımız artar. Eğer bir ülkenin üniversiteleri konuşamıyorsa, bilgi üretmiyorsa o ülkenin geleceği karanlıktır. O nedenle biz üniversitelerde bilimsel özerkliğin, düşünsel özerkliğin sonuna kadar korunmasını istiyoruz. Bu yol Mustafa Kemal'in yoludur. Cumhuriyetin kuruluşunda kadınlarda okuma yazma oranı binde sekizdi. Erkeklerde ise yüzde sekizdi. Bu koşullarda Cumhuriyet kuruldu. Bazen söyleniyor, 'neden hemen çok partili hayata geçmedik' diye. Onlar Cumhuriyetin hangi koşullarda kurulduğunu bilmiyorlardı. Seçim sandıklarında bile okuma yazmayı bilen yoktu. Gazi Mustafa Kemal Cumhuriyeti kurduktan sonra ilk yaptığı işlerden birisi millet mekteplerini kurmak olmuştur" dedi.

"CUMHURİYET SAYESİNDE KOLTUKLARINDA OTURANLAR CUMHURİYETİN NE OLDUĞUNU BİLMİYORLAR"

Kemal Kılıçdaroğlu Cumhuriyetin önemini ise şu sözlerle aktardı: "Bugün Cumhuriyet sayesinde koltuklarında oturanlar Cumhuriyetin ne olduğunu bilmiyorlar ve Cumhuriyete ihanet içindedirler. Bu nedenle onları hepinizin huzurunda kınıyorum. Cumhuriyetin en iyi örneklerinden birisi de benim. Kuş uçmaz kervan geçmez bir köyde doğdum. Üniversiteye giden ve okuma yazmayı bilen kardeşlerden birisiyim. Dolayısıyla devletin olanaklarıyla Cumhuriyetin sayesinde okudum, üniversiteyi bitirdim. Devletin önemli makamlarına geldim. Ama hiç bir zaman şunu unutmadım, bana bu imkanı sağlayan bu yolu açan Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve onun kahraman arkadaşlarıdır."

"HEP BİRLİKTE DEMOKRASİYİ, ÖZGÜRLÜĞÜ, BİR ARADA YAŞAMAYI SAVUNMALIYIZ"

Kılıçdaroğlu, Sözcü Gazetesi'nin yönetici ve yazarlarına yönelik gözaltı kararını ise şöyle değerlendirdi: "Bugün bir darbe girişimiyle karşı karşıyayız. Demokrasi ve özgürlüğümüze açıkça darbe yapılmak isteniyor. Gazeteciler tutuklanıyorsa, üniversiteler susturuluyorsa, hep birlikte duyarlı olmalıyız. Duyarlılığımızı sonuna kadar korumalıyız. Bugün Sözcü Gazetesi'nin yöneticilerinden bazıları gözaltına alındı. Bekliyoruz, hangi gerekçelerle suçlayacaklar diye. Cumhuriyet Gazetesi'nin yazarları 200 günü aşkın süredir hapisteler. Dolayısıyla biz Türkiye'nin bu gerçeklerini bütün dünyaya haykırmak zorundayız. Bütün dünyaya öğretmek zorundayız. Biz hep birlikte demokrasiyi, özgürlüğü, bir arada yaşamayı savunmalıyız."

"KORKULARINDAN UYUYAMAYACAKLAR"

Valiliğin, Beşiktaş'ta yapılamak istenen 19 Mayıs kutlamaları etkinliklerini iptal etmesine de değinen Kılıçdaroğlu, "19 Mayıs'ı Beşiktaş'ta çok daha görkemli bir törenle kutlayacaktık. Ama yasak getirdiler. Sandılar ki bu toplantıyı yapmayacağız. Yasağı getirmelerinin nedeni korkularındandır. Korkularından uyuyamayacaklar. Korkularından özgürce sokağa çıkamayacaklar. Ama biz korkmuyoruz. Halkla birlikteyiz." şeklinde konuştu.

Kılıçdaroğlu: Gazi Mustafa Kemal diyordu ya 'geldikleri gibi gidecekler' emin olun geldikleri gibi gidecekler

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu; "Bu ülkenin gençleri hiçbir zaman ve hiçbir dönem tek adamın önünde asla ve asla diz çökmeyecektir. Sizlere yeteri kadar bu ülkeyi, Mustafa Kemal Atatürk'ü anlatamadık.Bugün bir karşı darbe süreci yaşadığımız bugünlerde gazetecilerin hapise atıldığı bugünlerde, binlerce kişinin hapislere tıkıldığı, üniversitelerin susturulduğu, gazeteciler, gazeteler üzerine büyük baskıların inşa edildiği bugünlerde sizin okuduğunuz 'Atatürk'ün Gençliğe Hitabesi' metini çok çok değerli"

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Gazi Mustafa Kemal diyordu ya 'Geldikleri gibi gidecekler' diye. Emin olun geldikleri gibi gidecekler. Hiç kimse bundan şüphe duymasın. Bu ülkenin gençleri hiçbir zaman ve hiçbir dönem tek adamın önünde asla ve asla diz çökmeyecektir. Sizlere yeteri kadar bu ülkeyi, Mustafa Kemal Atatürk'ü anlatamadık. Bugün bir karşı darbe süreci yaşadığımız bugünlerde gazetecilerin hapise atıldığı bugünlerde, binlerce kişinin hapislere tıkıldığı, üniversitelerin susturulduğu, gazeteciler, gazeteler üzerine büyük baskıların inşa edildiği bugünlerde sizin okuduğunuz 'Atatürk'ün Gençliğe Hitabesi' metini çok çok değerli" dedi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Ataşehir Belediyesi'nin düzenlediği gençlik festivalinde konuştu. Kılıçdaroğlu, "Gençler, benim bile tümünü ezbere bilmediğim 'Atatürk'ün Gençliğe Hitabesi'ni ezbere okudular. Tüm gençlerimize yürekten sevgilerimi iletiyorum. Okudukları metin çok önemli bir metin. Gazi Mustafa Kemal'in Türkiye Cumhuriyeti'ni gençlere niçin emanet ettiğini orada gayet güzel anlatır. Mesajda umutsuzluk yoktur. En zor koşullarda bile damarlarındaki asil kana güvenecek mücadeleni sürdüreceksin denilir" dedi.

"KARŞI DARBE SÜRECİ YAŞADIĞIMIZ BUGÜNLERDE "ATATÜRK'ÜN GENÇLİĞE HİTABESİ" ÇOK ÇOK DEĞERLİ"

Kılıçdaroğlu, "Bugün bir karşı darbe süreci yaşadığımız bugünlerde gazetecilerin hapise atıldığı bugünlerde, binlerce kişinin hapislere tıkıldığı, üniversitelerin susturulduğu, gazeteciler, gazeteler üzerine büyük baskıların inşa edildiği bugünlerde sizin okuduğunuz "Atatürk'ün Gençliğe Hitabesi" metini çok çok değerli. Yürekten bir kez daha teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı.

"ÇOCUKLARIMIZA CUMHURİYET'İN HANGİ KOŞULLARDA KURULDUĞUNU YETERİ KADAR ANLATAMADIK"

Kılıçdaroğlu, "Çocuklarımıza Cumhuriyet'in hangi koşullarda kurulduğunu yeteri kadar anlatamadık. Cumhuriyet'in nasıl kurulduğunu anlamak için Osmanlı nasıl battı? Onu da anlatmamız lazım. Birbirini tamamlayan bir halkalar zinciri var. Devasa bir Osmanlı, nasıl oldu da battı? Üniversite, özgürlük, uygarlık denilen bir kavram yok. Batan devasa bir Osmanlı. Ve bu batan süreci devir alan Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşları. Cumhuriyet'in önsözünü, Çanakkale'de yazdılar. Geçilmez denilen Çanakkale'yi gerçekten de geçilmez kıldılar. 14-15 yaşındaki çocuklarımız Çanakkale'de şehit düştü. Çanakkale'yi geçilmez yaptılar. Bir tek kişi evet dedi ve Çanakkale geçildi" diye konuştu.

"19 MAYIS 1919 CUMHURİYET'İN KURULUŞU VE KURTULUŞUDUR"

Kılıçdaroğlu, "Gazi Mustafa Kemal İstanbul Dolmabahçe'nin önünde demirleyen düşman gemilerini görür. Şunu der; 'Geldikleri gibi gideceklerdir' der. Geldikleri gibi göndermiştir. 19 Mayıs 1919 Cumhuriyet'in kuruluşu ve kurtuluşudur" dedi.

"140 KARAKTERLİK BİR TWITT'EN BİLE RAHATSIZ OLANLAR VAR"

Kılıçdaroğlu, "Şimdi belli çevreler gençlerden şikayet ediyorlar. Gençler niçin konuşuyor diyorlar. 140 karakterlik bir Twıtt'en bile rahatsız olanlar var. İstedikleri kadar rahatsız olsunlar bu ülkenin gençliği asla susmayacaktır. Bu ülkenin gençliğinin damarlarında özgürlük ve bağımsızlık akmaktadır" ifadelerini kullandı.

"BUGÜN HALA BAZILARININ KAFASI KADIN ERKEK EŞİTLİĞİNİ ANLAMAMAKTADIR"

Kılıçdaroğlu, "Çok partili hayata tarihte geçilmedi. O zaman çok partili hayata geçmek için Hakkari'de, Polatlı'da, Karadeniz'de okuma yazma kişi bulmamız lazım. Seçim sandığına koyacak okuma yazma bilen kişi koymamız gerekiyordu. Nasıl yapılacaktı? Türkiye'nin gerçeklerini bilmeden bugünün koşulları ile o günü yargılamak doğru değil. Bugün hala bazılarının kafası kadın erkek eşitliğini anlamamaktadır. Onlara anlatacak olan siz gençlersiniz. Bizler de sizlere her türlü desteği vereceğiz" açıklamasında bulundu.

"BU BAYRAMDA HALA YASAKLAR VAR BELEDİYELERİMİZİN YAPTIKLARI ETKİNLİKLERE YASAKLAR GETİRİLİYOR"

Kılıçdaroğlu, "19 Mayıs bu ülkenin kuruluşu ve kurtuluşudur. Bir ülkenin gençlerimize emanet edilmesidir. Bu bayramda hala yasaklar geliyor. Bazı belediyelerimizin yaptıkları etkinliklere yasaklar getiriliyor. Yasak korkunun eseridir. Ama korkunun ölüme faydası yoktur" dedi.

"GAZİ MUSTAFA KEMAL DİYORDU YA 'GELDİKLERİ GİBİ GİDECEKLER' EMİN OLUN GELDİKLERİ GİBİ GİDECEKLER"

Kılıçdaroğlu, "Gazi Mustafa Kemal diyordu ya 'Geldikleri gibi gidecekler' diye. Emin olun geldikleri gibi gidecekler. Hiç kimse bundan şüphe duymasın" dedi.

"BU ÜLKENİN GENÇLERİ HİÇBİR ZAMAN VE HİÇBİR DÖNEM TEK ADAMIN ÖNÜNDE ASLA VE ASLA DİZ ÇÖKMEYECEKTİR"

Kılıçdaroğlu, "Sözcü Gazetesi'ne ilişkin haberler geldi. Bana şunu söylediler, 'Kaçacak diye arıyorlar, gözaltı kararı aldılar. Arkadaşlar evlerinde çay içiyorlar polisleri bekliyorlar. Gelsinler bizi gözaltına alsınlar. Niye kaçalım' diyorlar. Evet, niye kaçsınlar. Suçlu değil onlar. Baskı kuruyorlar. Kimse birilerinin önünde diz çökmemezlik etmesin diyorlar. Herkes biat etsin, uysun. Bu ülkeyi gençlere emanet ediyorsak, yürekten şuna inanıyorum, bu ülkenin gençleri hiçbir zaman ve hiçbir dönem tek adamın önünde asla ve asla diz çökmeyecektir. Ayrıca niye diz çöksünler? İstiyorlar ki gazeteciler de diz çöksün. İstedikleri başlıkları atsınlar. Kalemlerine sınırlama getirmek istiyorlar" ifadelerini kullandı.

"SİZLERE YETERİ KADAR BU ÜLKEYİ, MUSTAFA KEMAL ATATÜRK'Ü ANLATAMADIK"

Kılıçdaroğlu, "Sizlere yeteri kadar bu ülkeyi, Mustafa Kemal Atatürk'ü anlatamadık. Bu eksiklik bizde. Kusurumuz var. Ama size şunu söyleyeyim, Gazi Mustafa Kemal demek, üretim, bağımsızlık, özgürlük demektir. Cumhuriyet'in değerini hiç kimse unutmasın. Bu ülkede birileri cumhurbaşkanı, başbakan, genel başkan oluyorsa bu sadece ve sadece Cumhuriyet'in Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşlarının eseridir" diye konuştu.

"HİÇ KİMSE CUMHURİYET'İ KÜÇÜK GÖRMEMELİ"

Kılıçdaroğlu, "Hiç kimse Cumhuriyet'i küçük görmemeli. Cumhuriyet bizim Cumhuriyetimiz. Cumhuriyet'i parlamenter demokratik sistemi yüceltmek hepimizin ortak görevidir" dedi.

Mehmet İlkay ÖZER-Akın ÇELİKTAŞ - Özgür ALTUNCU-Hakime TORUN - Yaşar KAÇMAZ / İstanbul (DHA)
Kaynak:

Youtube Kanalımızı Takip Edin