İtalya’da referandumu kaybeden Başbakan Renzi istifa ediyor!


Haber Oku Kaynak: Haber Oku / Şehir: Genel
İtalya’da referandumu kaybeden Başbakan Renzi istifa ediyor!

İtalyalılar anayasa değişikliğini öngören reform paketini reddetti. Kampanya dönemi boyunca, "referandumdan hayır çıkması" halinde görevini bırakacağını ifade eden Başbakan Matteo Renzi de yenilgiyi kabul etti. Renzi bugün öğlen saatlerinde istifasını Cumhurbaşkanı'na vereceğini açıkladı.

Takip Et

İtalya’da sandıklara giden halk, Başbakan Matteo Renzi’nin istediği ve anayasanın 3’te 1’ini değiştirmesi planlanan reform paketine “hayır” dedi. Referandumda ağır yenilgiye uğrayan Renzi, beklendiği üzere istifa ettiğini açıkladı.

Matteo Renzi, Türkiye saatiyle 01.00’da oylama işlemi biten referandumun sandık çıkış anketlerinin, “hayır” oylarının yüzde 56-60, “evet” oylarının ise yüzde 40-44 arasında olduğunu ortaya koyması üzerine bir basın toplantısı düzenledi.

Renzi, halkın çok net bir şekilde, “siyasi istikrar için gerekli” olduğunu savunduğu reform paketine “hayır” dediğinin altını çizerek, “Bu, demokrasinin bir göstergesi. Yenilginin tüm sorumluluğunu üzerime alıyorum. Benim hükümetimin deneyimi burada sona eriyor” diye konuştu.

Renzi, İtalya’da sorumluluk alma geleneği olmadığını, ancak kendisinin farklı olduğunu söyledi.

Matteo Renzi İstifa ediyor

“SENATÖRLERİ KOLTUĞUNDAN ETMEK İSTERKEN KENDİ KOLTUĞUMDAN OLDUM”

Yenilgisinin net olduğunu dile getiren Renzi, ülkenin iyiliği için elinden geleni yaptığını, ancak bunun anlaşılmadığını ifade etti.

Yaptıklarından pişmanlık duymadığını belirten Matteo Renzi, reform paketinin en önemli maddelerinden biri olan Cumhuriyet Senatosu’ndaki üye sayısının azaltılmasına atıfta bulunarak, “Onları koltuğundan etmek isterken kendi koltuğumdan oldum” diyerek güldü.

Renzi, Pazartesi öğleden sonra son Bakanlar Kurulu toplantısının ardından Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella’ya istifa mektubunu sunacağını kaydetti. Renzi’nin, yaklaşık 1000 günlük başbakanlık görevi boyunca kendisini destekleyen eşi Agnese ve çocuklarına teşekkür ettiği sözleri sarf ederken duygulandığı gözlendi.

ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ NEYİ ÖNGÖRÜYORDU

Ülke tarihinin en kapsamlı anayasa değişikliğini öngören reform paketiyle, 1948’de hazırlanan anayasadaki 139 maddenin 47’sinin değiştirilmesi hedefleniyordu. İtalya, parlamentonun alt kanadı Temsilciler Meclisi ile üst kanadı Cumhuriyet Senatosu’nun aynı işlevi gördüğü nadir ülkelerden. Reformun en önemli maddesi, parlamentonun üst kanadı Cumhuriyet Senatosu’nun sandalye sayısının 315’den 100’e düşürülmesini ve yetkilerinin azaltılmasını öngörüyordu.

Mevcut sisteme göre hükümetler, hazırladıkları yasa tasarılarını hem Temsilciler Meclisi hem de Senato’da onaylatmak zorunda.

Bu zorunluluk, hükümetlerin faaliyetlerini ve kanun çıkartmasını güçleştiriyor.

RENZİ, ÜLKEYİ YÖNETİBİLİR HALE GETİRMEK İSTİYORDU

Renzi, ülkeyi daha iyi yönetilebilir hale getirmek, yasama sürecini hızlandırmak ve siyasi istikrar bakımından reformların kabul görmesini önemsiyordu. İtalya’da, yaşanan siyasi krizler neticesinde 70 yılda 63 hükümet değişmişti.

Bunun yanı sıra parlamento ve bazı devlet dairelerinde kesintiye gidilerek toplam 500 milyon euro tasarruf yapılması, bölgesel yönetimlerin yetkilerinin kısıtlanması gibi noktalar da reform paketinde yer alıyordu.

Kaynak:

Youtube Kanalımızı Takip Edin