CHP’den İzmir’de yüzbinlerle ‘Cumhuriyet ve Demokrasi’ mitingi


Haber Oku Kaynak: Haber Oku / Şehir: Genel
CHP’den İzmir’de yüzbinlerle ‘Cumhuriyet ve Demokrasi’ mitingi

Yüzbinlerce vatandaş CHP'nin organize ettiği "İzmir Cumhuriyet ve Demokrasi Mitingi'nde konuştu. Mitingde konuşma yapan CHP lideri Kılıçdaroğlu 'Her türlü darbe ve diktaya karşı durduk, karşı durmaya devam edeceğiz' diyerek sözlerine başladı, konuşmasının devamında "demokrasi ve laik Türkiye Cumhuriyeti devleti" önemine dikkat çekti, 'Cumhuriyet'in kurucu değerleriyle oynamayın' dedi. İşte Kılıçdaroğlu'nun konuşmasından öne çıkan satır başları:

Takip Et

Kılıçdaroğlu’nun açıklamalarından satırbaşları şu şekilde:

*İzmir Türkiye Cumhuriyeti’nin dünyaya açılan kapısıdır. İzmir Türkiye’nin en kucaklayıcı şehridir. İzmirli, hiç kimsenin etnik kimliğine bakmaz. İzmirli bilir ki, insan tanrının yarattığı en değerli varlıktır.

CHP İzmir Demokrasi ve Cumhuriyet mitingi Fotoğrafları

*15 Temmuz 2016 demokrasi tarihimizin çok önemli bir tarihidir. Bir grup, darbe girişiminde bulundu. Bu darbe kime yapıldı? Bu darbe, cumhuriyetimize ve demokrasimize yapıldı. Cumhuriyet tarihimizin en kanlı darbesidir bu darbe. Darbeyi gecenin saat 11’inde öğrendim. Arkadaşlarıma şu talimatı verdim. ‘Derhal meclise gidiniz, çalışmaya başlayınız. Parlamento çalışmalıdır’ dedim. Vekillerimiz parlamentoyu asla terk etmedi.

CHP İzmir Demokrasi ve Cumhuriyet mitingi Fotoğrafları

*Hiç kimse unutmasın, TBMM’nin temeli salonlarda değil, cephelerde atılmıştır. Size parlamentonun tarihinden bir anektod anlatmak isterim. Tarih 22 Temmuz 1921. Polatlı’dan Ankara’ya top sesleri gelir. Meclis açıktır. Düşmana karşı mücadelenin yöntemleri tartışılır. Meclis’i Kayseri’ye taşıyalım denir. Bir milletvekili, Dersim milletvekili Diyap Ağa, kürsüye çıkar ve şöyle söyler. Biz buraya kaçmaya değil, dövüşerek ölmeye geldik. Eğer meclisi taşımak istiyorsanız buyurun gidin. Tek başıma da kalsam bayrağım ve vatanım için son kurşuna kadar savaşırım. Son kurşunu da kafama sıkarım’ diyor. Sevgili Diyap Ağa ruhun şad olsun.

CHP İzmir Demokrasi ve Cumhuriyet mitingi Fotoğrafları

*İlk duyduğumuz anda diktaya karşı çıktık. Her türlü diktaya ve darbeye karşı çıkmaya devam edeceğiz. Eğer o makamlarda oturuyorlarsa, onları bu makamlara getiren Mustafa Kemal’in kendisidir.

CHP İzmir Demokrasi ve Cumhuriyet mitingi Fotoğrafları

*Osmanlı sevdalılarına seslenmek istiyorum. Osmanlı’da halk yoktu. Tüm herkes padişahın malıydı. Cumhuriyet’te böyle bir mantık yoktur. Türkiye’de yaşayan herkes, özgürdür. Egemenlik birisinin değil, padişahın, sultanın değil. Egemenlik, kayıtsız şartsız milletindir diyoruz.

*Cumhuriyet’in kurucu değerleriyle oynamayın dedik. Cumhuriyetimizi kuranlar sağlam temeller üzerine modern bir ülke kurdular. Türkiye Cumhuriyet’i kurucu ayarlarına geri dönmeli dedik.

CHP İzmir Demokrasi ve Cumhuriyet mitingi Fotoğrafları

*Laiklik, din ve vicdan özgürlüğü demektir. Laiklik, biz bir arada tutan çimentodur. Kışlaya siyaset sokmak, kabul edebileceğimiz bir uygulama değildir. Camiye, kışlaya, adliyeye siyaset sokulmasını asla kabul etmiyoruz.

*Darbe girişiminin ardından laik bilimsel eğitimin de önemi ortaya çıktı.

*Aklınızı kullanmıyor musunuz? Aklımızı kullanacağız. Bilimden yana olacağız. Elin oğlu Mars’a uzay aracı yolluyor. Biz darbeyi tartışıyoruz. Bizden de bilim adamları çıkmalı. Biz de bilimsel eğitimden yana tavır koymalıyız. Körü körüne bir insana sadakat olmaz.

CHP İzmir Demokrasi ve Cumhuriyet mitingi Fotoğrafları

*Devlete yükselmenin yolu, bir cemaate üye olmaktan, partiye üye olmaktan geçmemelidir. Devlette yükselmenin yolu. Bilgiden, deneyimden geçmelidir.

*Darbe girişimi, medya özgürlüğünün önemini bir kez daha gösterdi. İnsanlar gece yarısı sokağa çıkıp, tankın önüne geçiyorsa, medya sayesindedir.

*Bir şey daha söyleyeyim. 6 yıl sonra, benim vergilerimle çalışan TRT’ye çıkma fırsatı buldum.

*FETÖ devlete sızmadı, adm adım devlete yerleştirildiler, bu bilinmeli. Siyaset kurumu mutlaka özeleştiri yapmak zorunda.

*Meclis Araştırma Kurulu’Nun adam gibi çalışmasını bekliyoruz ve darbe girişimine ilişkin ne varsa ortaya çıkarsınlar.

* ‘Bana dokunduğun zaman sana müdahale ederim’ anlayışından çıkıp, herkesin hakkını savunacak duruma gelmemiz lazım. FETÖ halkı sindirmek için yargıyı sopa olarak kullandı.

*Demokrasi bir kişinin iki dudağından çıkan söze teslim edilmemeli.

*Demokrasi bir kişinin iki dudağından çıkan söze teslim edilmemeli.

*OHAL parlamentoyu devredışı bırakıp, devleti yeniden inşa etmek için kullanılmamalı.

Kaynak:

Youtube Kanalımızı Takip Edin