ABD'de yargılanan Hakan Atilla'ya 32 ay hapis cezası verildi


yayincilar/haber-oku/haber-okux60.jpg Kaynak: Haber Oku
ABD'de yargılanan Hakan Atilla'ya 32 ay hapis cezası verildi

Son dakika haberi.. ABD'de yargılanan ve jüri heyetinin kendisine isnat edilen altı suçlamanın beşinden suçlu bulunan eski Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla’nın alacağı cezayla ilgili karar duruşması sonuçlandı. Mahkeme Hakan Atilla'ya 32 ay ceza verdi. Atilla'nın tutuklu bulunduğu süre göz önüne alındığında 18 ay daha hapis yatması bekleniyor.

Takip Et

Davanın Hakimi Richard Berman, Hakan Atilla hakkında vereceği hapis kararını belirlerken, İran'a yönelik yaptırımları delme şebekesinin diğer elemanlarının da suç oranlarını göz önüne aldığını söyledi. “Atilla, Zarrab'dan daha az suçlu. Ayrıca, belli ki patronu olan (Halkbank eski Genel Müdürü) Süleyman Aslan'ın talimatlarını yerine getirmiş” dedi.

“YALAN BEYAN”

Ancak Hakim, Atilla'nın duruşmalar sırasında “yemin altında yalan beyanda bulunduğunu” da belirterek, vereceği cezaya bu yüzden bir artırım yapacağını da söyledi. Berman, Atila'nın “yalan beyan” örneği olarak da, Amerikalı yetkilileri yanıltmasını gösterdi. ABD Hazine Bakanlığı'nın yaptırımların izlenmesinden sorumlu birimi OFAC'ın o dönemdeki direktörü Adam Szubin duruşmalarda verdiği ifadede, “Atila'yı bir toplantıda kenara çekerek, kendisini şahsen” uyardım demişti. Ancak Atilla duruşma ifadesinde, Szubin'in kendisini hiçbir zaman kenara çekerek, uyarıda bulunmadığını söylemişti.

Hakim Berman, “Atilla'nın yalan beyanlarına” ikinci örnek olarak ise, Halkbank'taki İran devlet kurumlarına ait hesapların kullanılabilmesi için kurdukları sisteme ilişkin sözlerini gösterdi. Zarrab duruşmalar sırasında verdiği ifadede, sahte belge karşılığında Halkbank'taki İran petrol ve gaz şirketlerine ait hesaplardan para çıkarıldığını, bunun sisteminin oluşturulmasında da Atilla'nın yardımcı olduğunu söylemişti. Atilla ise duruşma ifadesinde bunu reddetmiş, Zarrab'la hiçbir zaman “sahte gıda ticareti ile Halkbank'taki İran hesaplarının boşaltılması sistemine ilişkin konuşmadıklarını” söylemişti.

HAKİM: “ATİLLA ŞEBEKENİN YARATICISI DEĞİL, SADECE ÇARK İÇİNDE BİR DİŞLİ”

Hakim Berman, Savcılığın iddiasının aksine, Atilla'nın İran'a yönelik yaptırımları delmek için oluşturulan şebekenin “yaratıcısı” olmadığını, ancak “çark içinde bir dişli” olduğunu da vurguladı. Berman, “Atilla sadece kendisine verilen talimatları uyguladı” dedi.

“HAFİF BİR CEZANIN UYGUN OLACAĞINI DÜŞÜNÜYORUM”

Hakim Berman, Savcılığın Atilla hakkında istediği 20 yıldan fazla hapis cezasının da, “yaptırım delerek serbest bırakılan paraya göre hesaplandığını belirterek, “ancak ben daha hafif, standart sistem dışında bir cezanın bu dava için uygun olabileceğine inanıyorum” dedi.

HAKİM BERMAN, “ATİLLA'YA DEĞİL ZARRAB'A İNANDIM ÇÜNKÜ….”

Hakim Berman, duruşmada Atilla ve Zarrab'ın verdiği, birbiriyle çelişen ifadelerde “Zarrab'ın sözlerine itibar ettiğini” söyledi ve buna gerekçe olarak da, “Zarrab, kendisine isnat edilen tüm suçları kabul etti ve duruşmalardan hemen önce ifade vermeyi kabul etti” dedi. Bu açıdan da “Zarrab'ın ifadesini daha inanılır bulduğunu” söyledi.

ATİLLA İÇİN KARAR VERİLDİ

Hakim Berman, Hakan Atilla için 32 ay ceza verebileceğini açıkladı. Atilla’nın Mart 2017’de tutuklandığı ve 14 ay tutuklu kaldığı göz önüne alındığında ABD’de 18 ay daha tutuklu kalması bekleniyor.

Kaynak: Haber Oku

Youtube Kanalımızı Takip Edin