3 asker şehit 10 asker yaralı, Rusya Türkiye'yi sırtından mı vurdu


Haber Oku Kaynak: Haber Oku / Şehir: Genel
3 asker şehit 10 asker yaralı, Rusya Türkiye'yi sırtından mı vurdu

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Suriye'de icra ettiği Fırat Kalkanı harekatında dün gece çok kritik bir gelişme yaşandı. Suriye Esad rejimine ait savaş uçakları, El Bab önlerine kadar ulaşıp, Askerlerimize hava saldırısı düzenledi. Saldırıda 3 kahraman askerimiz şehit oldu, 1'i ağır 10 askerimiz de yaralandı. Bu saldırı ile Ankara ile Moskova arasında varıldığı öne sürülen "1 Kasım mutabakatının" da geçersiz hale gelmesi söz konusu olabilir.

Takip Et

Rusya ile “1 Kasım mutabakatı” söylentileri, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın, 1 Kasım’da birlikte Moskova’ya yaptıkları resmi ziyaretin ardından ortaya çıkmıştı.
Akar ve Fidan’ın, Rus mevkidaşları ile görüşmelerinin ardından ayrıntılı bir resmi açıklama yapılmamıştı. Ancak görüşmelerden sızanlar, TSK destekli Suriyeli militanların El Bab’ı da kontrol altına alması konusunun gündeme geldiğini işaret etmişti.

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar ile MİT Müsteşarı Hakan Fidan 1 Kasım’da birlikte Moskova’ya giderek çeşitli temaslarda bulunmuşlardı.

Suriye Al Bab 3 asker şehit

EL BAB KRİTİK ÖNEMDE

Musul’un hemen kuzeyinde yer alan El Bab kasabasının kimin kontrolüne geçeceği kritik öneme sahip.  Halen IŞİD’in elindeki kasaba doğudan, Ankara’nın “PKK’nın uzantısı” olarak nitelendirdiği YPG-PYD unsurları tarafından, batı ve kuzeyden ise TSK destekli Özgür Suriye Ordusu tarafından çevrilmiş durumda.  Kasabanın güney bölgesinde ise Suriye’deki Esad rejimi unsurları yer alıyor.
Son birkaç gündür TSK destekli ÖSO unsurları yaptıkları taarruzla, El Bab’a girip, kasabayı kontrol altına almasının “an meselesi” olduğu ifade edilmeye başlanmıştı.  Rusya ile Türkiye arasında varılan “1 Kasım mutabakatı” çerçevesinde ise, Rusya’nın TSK destekli unsurların kasabayı ele geçirmesi konusunda karşı bir harekatta bulunmayacağı ifade ediliyordu. Ancak Rusya destekli Esad rejim güçlerine ait bir uçağın El Bab önlerine kadar gelen TSK destekli unsurları havadan bombalaması, üstelik bu saldırıda Mehmetçiklerin şehit olması, Rusya’nın en sadık müttefikini “durdurmadığı” sonucunu ortaya çıkardı. Bu durumda da, “1 Kasım mutabakatı çöktü” yorumlarına neden oldu.

Kaynak:

Youtube Kanalımızı Takip Edin